Lägerhelg

har det varit för mig. Både lördag och söndag har jag besökt lägergården Lillstrand bortom Älvsbyn. Ett läger för unga vuxna, fr 20-årsåldern. Det flesta från laestadiansk tradition varav i sin tur de flesta från Luleå, enligt vad som sades till mig. Lägret ordnat och planerat av några av de unga själva (såvitt jag fattat rätt) utan beslut i något Fridsförbunds styrelse. En aktivitet som redan pågått på somrarna i många år. Gott initiativ.
 
Det jag först blev kallad göra var att leda högmässa idag vilket jag gjorde. Men jag föreslog också - vis av erfarenhet att de yngre laestadiangenerationerna blir allt mindre vana vid kyrkligt mässfirande - att jag också skulle få undervisa om högmässan. Då fick jag två timmar igår kväll.
 
Då undervisade jag om
a) högmässans struktur 
b) bibelformuleringar i liturgins ord
c) liturgiskt agerande (stå-sitta, när man säger amen osv)
d)  hur man kan se Jesu liv framträda i liturgin
 
Det kan kanske bli ett blogginlägg så småningom. 
 
Apropå detta med sitta-stå så sa jag att de naturliga böneställningarna i Bibeln är stående eller knästående, ev med pannan mot marken. 
- att människor sitter och ber hittar du inte i Bibeln, så jag trosvisst. 
Men då blev jag rättad av en av deltagarna som visade mig 1 Krön 17:16 där David gick in och satte sig och utgjöt sina tankar för Gud. Så efter högmässan idag fick jag ta tillbaka mitt tvärsäkra påstående, men ville likväl ge mig lite rätt genom att hävda att i gudstjänstsammanhang finns inga sittande bedjare. Jag utmanade ungdomarna noggrant läsa igenom sina Biblar på jakt efter bibelord att åter slå mig på fingrarna med.
 
Till högmässan fick jag med mig unge prästkollegan Johan som bett stt få följa. Trots att jag efteråt tyckte att jag glömt en massa jag tänkt säga så klockade han min predikan till ca 40 min. Oj, vad man kan prata. Men efter 40 prästår är det ju bara (?) att fritt ur minnet plocka delar ur gamla predikningar och föredrag.
 
Efter lunch blev det en timmes undervisning av predikant David Orre, Luleå. Han gick igenom Josefberättelsen ur slutet av 1 Mos på ett fint, innerligt sätt som också gav vägledning för våra liv.
 
Båda dagarna svängde jag förbi min gamle kamrat i Älvsbyn för en stunds surr.
 
Trevliga dagar.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Nuförtiden har jag ett ont knä som jag inte kan sitta med länge. Så jag uppskattar alla moment i kyrkan där man ska stå upp! ;-)

Svar: Så kan det också vara.
Torbjörn Lindahl

2021-07-20 @ 08:35:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0