Åttonde söndag efter Trefaldighet

Och idag blev det gudstjänst vid Nederluleå kyrka. Vi satt utomhus i det fina vädret. Alltså yngre sonen och jag. Präst var Lennart Åström, som jag första gången mötte under studietiden i Uppsala. Hans kalixdialekt var betydligt mer framträdande på den tiden och min reaktion när jag mötte honom var "Den här personen måste vara ett skämt." Får väl erkänna att jag ordentligt fått ompröva den synen. Flera gånger har jag hört Lennart hålla hörvärda predikningar - jag minns särskilt en långfredag i Domkyrkan för många årtionden sedan. Och så även idag.
 
När vi efter gudstjänsten fick en kort pratstund i sakristian där han förberedde sig för ett dop, kunde han inte nog utstråla glädjen över att få vara pensionär och slippa allt vad sammanträden ooch personalmöten heter.
Instämmer?
 
Att han i förra kyrkovalet kandiderade för socialdemokraterna och debatterade mot mig i norrbottenspressen, får jag väl räkna som tillfällig sinnesförvirring hos en kollega jag i grunden alltid haft visst förtroende för men aldrig blivit nära vän med och aldrig jobbat tillsammans med. Träffats har vi oftast gjort på kontraktskonvent.
 
Efter gudstjänsten promenerade vi till Hägnan och kyrkfikade där. Hem sen och sist grillning på altanen inför middagen.
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Hej Torbjörn! Kul att du mötte Lennart! Jag har också alltid haft ett positivt intryck av Lennart, som en gång höll på att värva mej som sommarkantor till Edefors (det var nära!) vid ett bibelstudium i Mjölkuddsgården. Vid detta tillfälle mötte jag för första gången en from person som inte trodde att Jesus uppstått "med sin kropp" och verkade närmast förfärad över att Lennart (och jag) omfattade denna ytterst primitiva tro. Lennart hör till dem som kanske inte konfronterat villfarelsen (apropå gårdagens tema) som jag önskat, men å andra sidan inte själv kolporterat villoläror. Hade han varit biskop hade han varit mer medansvarig även för andras läror, men som det nu är kan jag förbli tacksam över de goda lärdomar han själv givit.

F ö hörde Lennart likt Staffan Åkerlund till de präster som tanterna tyckte var "gulliga" och "söta". Dej och Mats Rondahl har jag aldrig hört något sådant om :o).

2021-07-26 @ 11:36:38
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

kalixdialekt - får mig att tänka på Fredrik Lindström som beskrev överkalixmålet som den nordligaste utlöparen av den indoeuropeiska språkfamiljen.

2021-07-26 @ 14:23:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0