Pandemilagen

blir nu verklighet. Tillkommen för att man ska kunna begränsa antalet personer inom kommersiella verksamheter som gym, köpcenter mm, vilka inte kunnat regleras genom ordningslagen vilken bara gäller offentliga sammankomster.
 
Enligt uppgift ska antalet personer på affärer och gallerior mm beräknas så att alla får 10 kvadratmeter var (= en ruta på lite drygt 3×3 meter).
 
Problemet är ju kyrkor som inte är kommersiella verksamheter utan gudstjänster räknas som allmänna sammankomster. Alltså har dom begränsats av ordningslagens regler om max åtta personer, även om utrymmet med råge skulle kunna svälja fler enligt  regeln ovan.
 
Mitt förslag är nu att räkna gudstjänster som kommersiell verksamhet . Man kan ju kalla det Stretching för själen som min efterträdare i studentprästrollen, nuvarande kyrkoherden i Nederluleå Rickard Marklund, kallade det när han inbjöd Studenthälsans och kårernas personal till samtal/meditation.
 
Att mäta upp kyrkolokalens yta och beräkna antalet som kan rymmas med 10 kvm/besökare är lätt. Fler än åtta torde det bli i de flesta kyrkor.
 
Medlemsskap i svenska kyrkan räknas som årskort.
 
Nu undrar någon om kyrkan kan betraktas som kommersiell (vinstdrivande) verksamhet? I allra högsta grad, säger jag. Under långa tider har vi visserligen vant oss att inte behöva tänka så, eftersom kyrkan tidigare genom kyrkoskatten alltid haft pengar. Men nu när medlemstalet hastigt sjunker förändras situationen. Om en lokal församlings ekonomi blir för svag måste kyrkor stängas
 
Se också hur  församlingar och rikskyrkan genom annonser och information försöker motivera människor vara kyrkomedlemmar. Det är klart att det är en omsorg om den egna ekonomin.
 
Kommersiellt så det förslår.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Fullt medhåll! Bästa bloggpost jag har mött på länge på nätet. Stretching för själen - bra analogi :-)

2021-01-09 @ 10:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0