Första söndagen efter Trettondedagen

Idag fick jag celebrera och predika både kl 11 och kl 12. Några av de anmälda deltagarna dök inte upp så alla närvarande hade rymts på en mässa utan att störa FHM. Nå, att köra allt i repris var ingen börda. Kl 12 utökade jag liturgin med Kyrie, Gloria och Laudamus eftersom ingen press finns på sista mässan att hålla den kort. Tydligen gjorde jag det ändå för hela högmässan tog bara 45 minuter. Fyra psalmer där vi sammanlagt sjöng sju verser. Förbön infogad i nattvardsbönen. Det moment jag höll märkbart kort var nog skriftetalet.
 
I predikan talade jag om skillnaden mellan Jesu dop och våra dop. Vi behöver döpas för att bli frälsta. Men inte Jesus. Han är ju syndfri. När han begär att bli döpt med Johannes dop är det inte därför att han i sig själv behöver det, utan därför att han så totalt går in i vår situation att han genomgår allt vi behöver genomgå och därför frivilligt underordnar sig det som varje botgörare* måste genomgå.
 
Inte heller innebär dopet för Jesus att han (eller hans relation till Fadern) på något sätt förändras, t ex att han då får den Helige Ande eller att han då blir Guds Son. Nej, inget sådant. Att Anden sänker sig över honom i en duvas gestalt är istället tecknet på att han är Guds Son och är den som har den helige Ande.
 
Dopet innebär att Jesus träder fram som den han verkligen är i den frälsaruppgift som är hans. En sanning som åskådliggörs i varje högmässa där man har evangelieprocession. Jesus går nu offentligt ut i världen. Att man numera, oftast står upp under evangeliet, men sitter under de tidigare läsningarna ska inte uppfattas som att evangeliet är mer Guds ord än GT-text och epistel, utan som tecken på vördnad för Jesus själv som nu kommer.
 
Kom gjorde också biskop em Hans Stiglund som nu en period vikarierar i församlingen för Mikael Sundgvist och därför fick ha de två första mässorna, vilka Bosse oftast leder. En stor glädje få möta honom i sakristian --  en riktig biskop och riktigt god gammal vän.
 

* rättstavningen föreslog bilförare 😄

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0