Fastlagssöndag

Som barn fostrades man ju i praktiken att uppfatta denna dag som starten på fastan. Men sedan vi i vårt svenskkyrkliga kyrkoår fick tillbaka Askonsdag så vet man att fastan börjar först på onsdag. Men att vi redan sjunger Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider, att skåda hur Jesus Kristi Guds Son i syndares ställe lider, får sannolikt även effekten att skillnaden mellan fastetidens början, och dess sista två veckor, den s k passionstiden (passion = lidande) blir utplånad. Men den som lyssnar uppmärksamt kan notera att texten till prefationen (den av prästen sjungna inledande delen av nattvardsbönen) är annorlunda under fastans senare del ("honom har du utgivit för våra synders skull...") än under dess början ("han gick lidandets och lydnadens väg...").
 
Nå idag var det alltså inte ens fasta. Likväl hade jag lila skrud, enligt svensk tradition, och sjöng även litanian. En invandrarfamilj som var med oss i Hertsökyrkan för några år sedan, berättade att dom mycket uppskattade just litanian. Kanske påminde den något om sången i de ortodoxa liturgier dom vara vana vid. Även jag tycker den är vacker.
 
Sammanlagt blev dock min mässa kl 11 lite för lång så när jag var beredd börja 12-mässan var kl redan minst 12.05. Men det gjorde inget. Ingen dök upp, trots att det enligt Bosse varit några föranmmälda. 
 
Kyrkfika hos Mats och sen hem för en stunds vila innan det var dags predika i bönhuset. Där var vi bara fem sammanlagt, men sannolikt fler som följde med via Youtube. 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Nu när fastetiden börjar uppmanar jag SR och SVT till trailerfasta. I stället för trailer kan rogivande musik spelas, i TV även med passande stillbild av vacker natur eller kyrkomotiv!

Svar: Skulle vara vilsamt.
Torbjörn Lindahl

2021-02-15 @ 08:43:21
Postat av: Thorsten Schütte


I kväll ti sänds Corona special klockan 21.45 i SVT2 och i Play. Programmet är direktsänt och svarar på tittarnas frågor om corona. I dagens program medverkar idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) Vad vill du fråga henne? Mejla till [email protected]
Jag mejlade till prästdottern Amanda Lind:
Hej Amanda!
Jag tror att de flesta gudstjänstlokaler tillåter betydligt fler deltagare än 8 besökare på ett coronasäkert sätt. Finns det en chans för pragmatiska lösningar här som gör att vi som längtar kan uppleva Gudstjänst IRL igen?
Thorsten Schütte

Det kanske hjälper med flera mejl?

2021-02-16 @ 17:02:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0