Juldagen

firades som vanligt i Hertsökyrkan. Precis som jag tidigare berättat delade Mats och jag på uppgifterna. Bosse hade haft morgonmässan. På de två mässorna hade det tillsammans varit 84 personer, enligt tjänstgörande kyrkvärd. Många barn då det var flera barnfamiljer. Bara en familj/släkt i tre generationer lär ha varit ca 25. Alltid roligt se vännerna i kyrkan. Också på julaftonens två julböner lär det ha varit många (sammanlagt ca 100).
 
Vi inledde gudstjänsten med Välsignelse av julkrubban för vilket det finns en ordning i Artos missale..
 
Efter gudstjänsten blev yngre son och jag, tillsammans med ytterligare en ur församlingen, bjudna på - kyrkkaffe trodde jag, men det blev grillad kycklingklubba med potatisgratäng och som avslutning kaffe m kladdkaka. Då jag var lite trött och utan mina gåstavar tackade vi ja till erbjudande om skjuts hem. Först ca kl 17 var vi hemma. Mycket trevlig och givande eftermiddag.
 
Efter en stunds vila fick vi ändå lust ta en promenad på kvällskvisten - med gåstavar för min del. Runt Mjölkuddsberget längs elljusspåret blev det. Men trött blev jag och kunde glädja mig åt sonen som erbjöd stöd på slutet.
 
Sist lite glögg framför granen som nu tändes för första gången (levande ljus). Sedan konungens jultal..
 
Glöm nu inte mina avslutningsord efter högmässan: det är bara den kommersiella julen som slutar nu. Den kristna julen har bara börjat och varar i tjugo dagar till.
 
God Jul!

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Bra Torbjörn! "Det är bara den kommersiella julen som slutar nu. Den kristna julen har bara börjat."

Liknar på något sätt Dietrich Bonhoeffers avskedsord till sina vänner i fångenskapen, när nazisterna hämtade honom till hängningen: "Det här är slutet. Men för mej är det början på livet."

Trons triumf - en påminnelse inför Annandagen.

2021-12-26 @ 00:50:15
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

Varar inte Julen ännu längre, till Kyndelsmäss 2/2?

Svar: Jo, ibland tänker jag så också och har låtit julgranen vara inne ändå till dess. Kyndelsmässodagen är ju sista högtidsdagen i kyrkoåret vars placering styrs av julen.Men vi brukar ju i svensk tradition ha julgransplundring och städa ur julen på Tjugondedag jul, Trettondedagens oktavdag.
Torbjörn Lindahl

2021-12-26 @ 17:13:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0