Påskdag

Och nu - fr. o. m. idag! - är det påskveckan! Inte t. o. m. idag alltså.
 
Idag ljuder påskropet trefalt:
- Kristus är uppstånden!
- Ja, han är sannerligen uppstånden.
 
Så också i Hersökyrkan. Där vi dessutom fick höra stötar i shofarhorn  (hette det så ?)  Idag, på denna stora dag ville vi alla tre få celebrera och predika, så efter det att Bosse lett mässorna på morgonen så tog Mats och jag en var.*
 
I predikan idag försökte jag förklara varför Kristi uppståndelse är så viktig. Varför vår tro är tom (fåfäng i gamla översättningen) enligt Paulus ord i dagens epistel ur 1 Kor 15 om Kristus inte uppstått.
 
Jag försökte med en egenpåhittad liknelse. Man ska köra bil men bilen står i ett stängt garage där det dessutom samlats en mässa bråte utanför så dörrarna inte ens kan öppnas. Vad måste då ske?
1. Bråten framför dörrarna måste bort = Jesu död på korset då han bär (bort) våra synder.
2, Dörrarna måste öppnas = Kristi uppståndelse.
Först då båda dessa saker skett kan bilen köras ut. Att rensa bort båten räcker inte om dörrarna förblir låsta och stängda.
 
Jag citerade också Paulus i Rom 4:25 att vår Herre Jesus utlämnades för våra synders skull och uppväcktes för vår rättfärdiggörelses skull.  Ett av mina absoluta favoritbibelställen. Men trots att jag skrivit Nohrborg i mitt korta manus så glömde jag citera en annan av mina favoriter, nämligen ämnet för Påskdagens predikan i Anders Nohrborgs postilla "Den fallna människans salighetsordning":
Om Jesu Uppståndelse Såsom Så Nödvändig Till Besegling Och Stadfästelse Av Nådens Förvärvande, Att Den Förutan Någon Nådens Tillämpning Ej Varit Möjlig
 
Alltså: Kristi uppstånndelses nödvändighet för vår tro och frälsning. Ser och förstår man inte detta, så håller jag det för möjligt att man (ännu) är i det själatillstånd som laestadianer (I alla fall förr i tiden) brukat uttrycka med orden att man inte fattat kristendomen.
 

 
* det var ju tidigare sagt att fr o m kommande helg 11/4 skulle det vara slut med max-8-per-gudstjänst, men nu skjuts befrielsen fram till början av maj. Alltså får vi fortsätta som hittills en månad till. Det betyder att Bosse (oftast) har mässorna 9 och 10 medan Mats och jag turas om stå till förfogande kl 11 och 12. Min tur på söndag, sen var annan vecka.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

A propå maxgränsen för antal Gudstjänstbesökare har VLTs ledarskribent Matilda Molander skrivet en sjuhelsickes bra ledare i Mittmedias tidningar, tyvärr bakom betalvägg:
https://www.salaallehanda.com/logga-in/molander-lat-manniskor-samlas-i-kyrkan-de-drakoniska-restriktionerna-av-gudstjanster-maste-fa-ett-slut-2
I ett fåfängt försökt har jag mejlat henne och bett göra artikeln fri för spridning.

2021-04-05 @ 10:06:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0