Kyrkoval

är det som du väl vet om mindre än ett halvår. Då ska du givetvis gå och rösta. Dock brukar valdeltagandet inte vara så högt, drygt 10 %. I kyrkovalet 2013 lär det varit ca
12. Förra gången, 2017, var det dock betydligt högra, fr a beroende på en oerhört stark mobilisering från socialdemokraternas sida. Deras uttalade mål med den kampanjen var att genom fler röstande få de sverigedemokratiska rösterna att bli mindre värda. Saken är dock att de gånger socialdemokraterna mer aktivt och tydligt mobiliserat mot Sverigedemokraterna i kyrkovalet, är de kyrkoval då Sverigedemokraterna ökat mest.
 
Det är kanske samma fenomen som i riksdagsvalen.  Det har ofta sagts att det borgerliga parti som socialdemokraterna utser till valets huvudmotståndare  det partiet blir därmed så omtalat i media att det får draghjälp i valkampanjen och därför går framåt mer än de andra borgerliga.
 
Men nu är det ju så - trots att vi tvingats bli så vana vid det ett vi t o m använder ordet kyrkopolitik - så har samhällets politiska partier inget i kyrkans beslutsapparater att göra. Obs! attt jag nu talar om partier. Enskilda individer som är partipolitiskt anslutna eller aktiva kan dessutom mycket väl göra en god insats i kyrkans beslutsförsamlingar om dom annars har ett kyrkligt engagemang och kärlek till kyrkan.
 
För en tid sedan fick jag en shoppingkasse i tyg - troligen för att jag är ledamot i stiftsfullmäktige - från någon nivå inom "svenska kyrkan", om det var från stiftet eller från (riks)kyrkokansliet, minns jag inte. På den var det tryckt  "Dags att handla" och en påminnelse om kyrkovalet i höst. Meningen var väl att man skulle bära omkring den och reklamera för kyrkovalet på gator och torg. Men det gör jag inte.
- Över min döda kropp att jag gör "neutral" reklam för kyrkovalet i ett län där majoriteten är socialdemokrater. Det vore fullständigt  kontraproduktivt. Och helt omöjligt för den som läst boken "Reformismens väg - om
Socialdemokratin och kyrkan".
 
Ska jag på minsta sätt göra reklam för kyrkovalet så ska alltid Det enda verkliga alternativet i kyrkovalet nämnas.
Och det vet du väl vilket det är?
 
FRIMODIG KYRKA
 
(fortsättning följer)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0