Fjärde söndagen i påsktiden

Idag var det min tur leda mässorna kl 11 och 12. Vanligt antal deltagare. Men jag hann titta  in i kyrkorummet i slutet av 10-mässan också. Där var det bara två. Flera hade varit anmälda men några blev tydligen sjuka.
 
Jag inledde predikan med att lite på skoj säga att Jesus är lite stygg med lärjungarna. Han inser att dom vill fråga om något och kan också säga vad det är dom undrar över  - en liten tid - ger likväl inget tydligt svar. Alltså får vi leva i ovisshet. En liten tid kan syfta på tiden fram till uppståndelsedagen, då dom får se honom igen, eller på tiden fram till  hans återkomst en gång (också för oss) i framtiden då han kommer på himmelens skyar. Men den senare tiden har ju snart varat i 2000 år, hur kan det vara en liten tid? Man ska komma ihåg att även om kyrkan väntat i generationer och sekler så är väntetiden för varje enskild kristen aldrig längre än hennes livslängd. Och våra dagar försvinner snabbt. Brukar vi inte ofta säga det?
 
Lite mer blev väl sagt om både evangeliet, epistel och GT-texten. T ex om detta att använda en födande kvinnas smärtor som bild för det lidande vi måste gå igenom. Det kommer en glädjens dag till sist. Eller om detta att gå med Kristus utanför staden och dela hans smälek och om att vi här på jorden inte har någon stad som består.
 
Och sist de underbara ord som inleder GT-texten:
ett kort ögonblick övergav jag dig, 
men i stor  kärlek tar jag dig åter.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg


Skrev kanske en för lång kommentar, och den var ju heller inte fullt relevant. (Kunde inte längre markera att jag inte var en robot och därför skickades den inte vidare till dej). Så här skrev jag, mest i glädjen över att ha fått Rosenkransen att "sjunga":

Starkt! En kvinna som också riskerade allt genom att säga Ja till Jesus (även rent fysiskt) var ju Jungfru Maria. (Hoppas det finns fler som Josef även bland muslimska män, som själva är villiga att lyssna). Jag har nu försökt "popularisera" rosenkransen bland protestanter genom denna psalm från denna dag. Egentligen ska förstås mysterierna mediteras över i större långsamhet och frid, det är ju det "dekaderna" är till för, vare sej man ber Ave Maria eller Jesusbönen i ortodox tradition. Men jag älskar själva upplägget, själva "översikten" över viktiga "stationer" i vår Frälsares liv här på jorden, sedda med hans mor Marias ögon. http://friapsalmboken.blogspot.com/2021/04/lat-oss-med-maria-betrakta-rosenkransen.html

2021-04-28 @ 15:53:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0