Jag är ett helt fel

så hörde jag i min ungdom en laestadiansk predikant uttrycka sig i predikan på ett stormöte. Med tydlig österbottnisk dialekt. Vi som var unga då tyckte uttrycket var mycket roligt och vi citerade det ofta i skämtsamma sammanhang. Naturligtvis menade dock predikanten allvar, Jag är syndare helt igenom, el dyl.
 
Men idag är det jag som är ett helt fel. Jag hade ärende till hörcentralen på sjukhuset på morgonen, för att lämna in min ena hörapparat för reparation. Då kom frågan: bil eller buss?
 
Tar jag buss så blir Greta glad. Hur mycket jag bidrar till minskningen av koldioxidhalten i atmosfären genom att inte köra bil 30 km kan nog någon expert räkna ut.
 
Men å andra sidan, om jag åker buss i rusningstrafik (verkstaden öppnar kl 8) så blir Anders Tegnell arg på mig. Han tycker ju att man i möjligaste mån ska undvika kollektivtrafik i rusningstid.
 
???
 
Vem ska man göra glad? Hur man än gör så blir det fel. Jag valde Tegnell. Tog alltså bilen. (Att lättja också skulle kunna vara en bidragande orsak till mitt val får vi - för resonemangets skull - tillfälligt bortse ifrån.)
 
Kanske tänkte jag att Greta är ju en sån trevlig liten tjej så hennes vrede kan jag lättare stå ut med. Men då insåg jag plötsligt att om jag tänker så då är jag sexistisk. Så då blev det fel där också. Vad annat återstår än Jag är ett helt fel?
 
Men bilen hade en annan fördel. På vägen tillbaka kunde jag svänga förbi kyrkstugan och sitta en stund i frid och ro och be Laudes och läsa Rosenius. 
 
Det var inte helt fel.
 
Nu ska jag strax till ett äldreboende för sjukkommunion. Inte heller det helt fel.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Man får väl enligt Luther "pecca fortiter", synda ståndaktigt när man måste välja mellan fel och fel.
Och a propå Greta tycker att kommittén för Nobels fredspris ska låta Arktiska Rådet och Greta Thunberg dela årets fredsnobelpris. Arktiska rådet, med sin större medlemskrets, fyller i det fördolda en viktig funktion att hindra de fem stater som har "tårtbitar" till Nordpolen att helt ohämmat ta för sig däruppe när uppvärmningen är som brutalast där och "frigör" naturresurser och sjöfartsvägar.

2020-09-04 @ 11:24:12
Postat av: Jonas

Alla: Vad hade greta tyckt?
Greta: "I think, I think you should ask someone else as well, I can't speak on behalf of everyone."

2020-09-06 @ 20:58:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0