Snö i oktober

 
När har man upplevt det senast? Inte sedan min skoltid tror jag. Som ofta märkligt att få tidigare snö när klimatet bara sägs bli varmare. Jo, jag vet, jag vet, jag vet att klimatets generella utveckling inte kan bedömas utifrån ett enskilt områdes väder under en begränsad tid. Så alla kära läsare som berett sig på att kasta sig över tangentbordet för att undervisa mig kan lungt och stilla luta sig tillbaka och vila. Jag vet att temperaturökningen också kommer att ge mer extremväder på olika håll. Snön utanför fönstren är kanske just det.
 
Hur som helst ville jag inte ta bilen idag då sommardäcken fortfarande sitter på. Alltså tog jag buss redan före halv åtta för att hinna i god tid till kyrkan där jag skulle leda gudstjänst kl 9. Men det var nåt fel på bussen så redan ute på Haparandavägen låg vi tydligt efter tidtabell. När vi närmade oss LLTs bussgarage meddelade chauffören:
- Vi måste byta buss. 
Enkelt fixat, men en viss tidsfördröjning blev det så jag missade anknytningsbussen med tio minuter. Nästa buss mot Hertsön skulle gå en knapp timme senare och då skulle jag dels få stå ute och frysa och dels komma till kyrkan just under klockringningen. Inte så kul, det första i allmänhet inte kul, det andra inte kul för den som ska predika.
 
Alltså ringde jag taxi. Telefonsten sa först att inga lediga bilar fanns och erbjöd sig ringa upp mig senare. Men när han hörde att mina framtidsutsikter var att stå utomhus i blåsten i 50 minuter och sedan ändå komma försent, lyckades han få loss en bil som kom inom några minuter.
 
Tack alla väntande taxikunder som ovetandes fick erfara att en präst givetvis är viktigast.* Vilka dessa taxikunder eventuellt skulle kunna vara fick jag en aning om då jag satt mig i bilen:
- Vad roligt att äntligen få en nykter passagerare i bilen!
 
När han skjutsade mig hann vi reda ut skillnaden mellan de två religiösa byggnader som står på var sida om Hertsötorg, kyrkan och västlaestadianska bönhuset.
 
Apropå laestadianer och det faktum att de stora familjerna är en orsak till att där ännu samlas ganska många, sa han - icke utan viss stolthet:
- Jag är inte laestadian men har ändå sju barn.
 
Detta är nu andra gången, på drygt två år, som jag erfarit att det var något fel på den buss som kör linje 4 från Porsön, med bussbyte vid garaget som följd, vilket fått till ytterligare följd att övergången till linje 1 mot Hertsön missas.
 
Jag får lust bli lite konspiratorisk; är det så att LLT medvetet tar risken köra med sämre bussar på söndagar eftersom då är det ju ändå ingen som ska till något viktigt jobb, TYP!
 

 
* Att jag var präst var dock inte något jag sagt till telefonisten

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

På tyska säger man om oktobersnö:
Schneits im Oktober gleich
Wird der Winter weich.
Snöar det redan i oktober blir vintern blid ;-)

2020-10-18 @ 16:52:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0