En bok till

har jag just slukat.
Bryan Stevenson: Riggad sanning
 
Författaren är advokat som verkar i amerikanska södern. Där kämpar han uthålligt för oskyldigt dödsdömda och för dem som på ytterst svaga grunder dömts till livstids fängelse. T o  m  sådana som var barn - yngre tonåringar - när dom begick det brott de dömts för, eller ska man i vissa fall säga: när det skedde som dom oskyldigt anklagats för.
 
Oerhört gripande bok. Att de flesta som blir dömda till döden eller livstids fängelse är färgade ger en levande bakgrund till Black lives matter. Lätt förstå många färgades situation, oftast fattiga, utan de möjligheter att vid rättegången få en tillräckligt kunnig advokat - som ids engagera sig! - vilken annars i många fall nästan med lätthet kunnat visa på orimligheterna i både anklagelser och domar.*
 
Några av de fall som återges är nu några årtionden gamla, så något kan ju ha skett i det amerikanska rättssystemet. Men likväl baxnar man och är glad att man bor i Sverige. 
 
Boken är också filmatiserad och filmen heter Just Mercy.
 

 
* annars är jag väl aningen tveksam till de (närapå obligatoriska) följder som blm-rörelsen fått: att alla spelare i vissa lagsporter måst inleda med ett knäfall. Min på-tvären-läggning gör att jag uppskattar den spelare som vägrade, och förklarade: "Jag faller bara på knä för Jesus".
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

"annars är jag väl aningen tveksam till de (närapå obligatoriska) följder som blm-rörelsen fått:" -
Ett problem som många rörelser mot orättvisor dras med: Den ohyfsade och odemokratiska svansen som ger motståndarna en tacksam angreppsyta!

Svar: "Svans" skulle jag kalla det om man syftar på våld och upplopp på gatorna (jfr de fullständigt överdrivna kravallerna i Malmö efter koranbränningen), men jag syftade på de helt stilla, icke-våldsamma, välorganiserade manifestationerna före t ex vissa idrottsevenemang.Det som stör mig är att något - hur behjärtansvärt det än är - plötsligt tillåts bli en "överideologi" vars symbolhandlingar alla "måste" underordna sig. Ett motsvarande exempel är hur pride-flaggan numera måste synas i alla sammanhang.
Torbjörn Lindahl

2020-10-08 @ 10:53:36
Postat av: Thorsten Schütte

OK, jag vidgar definitionen av "svans" till opportunister som hakar på.

Svar: Ok.
Torbjörn Lindahl

2020-10-08 @ 17:17:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0