Kulturministern

såg jag på TV för några dagar sedan. Med allvar i blicken och bestämt tonfall riktade hon sig till tittarna och uppmanade dem bestämt att inte gå i kyrkan under de kommande storhelgerna. 
 
Lite underligt för att komma från en prästdotter kan man tycka. Men man ska ju inte tycka för mycket på en blogg har jag lärt mig. Men i Coronatider är allt tillåtet.
 
Jag tror att många i toppen av den samhälleliga hierarkin inte har någon aning om hur pass lite folk som numera normalt går i gudstjänster. I vart fall svenska kyrkans. Redan 2014 kablades nyheten ut att 80% av svenska kyrkans huvudgudstjänster (=enkelt uttryckt: söndag kl 11) firas med färre än 20 deltagare. 
 
Dom som har bilden av överfulla kyrkor torde mest ha gått på dyrt påkostade konserter, luciakröningar och vad första söndagen i advent och julottan beträffar, gått i vissa särskilt stämningsfulla kyrkor. Här i Luleå, läs: Nederluleå kyrka och Domkyrkan.
 
Men det helt vanliga gudstjänstlivet. Inga överfulla kyrkor. På det flesta håll torde man kunna klara saken på samma sätt som vi gör i den kyrka där jag oftast går: fira flera  korta, max 8 inkl präst-mässor/ söndag. Men det hänger ju på att prästerna tycker om att fira mässa.
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Såvitt det inte finns en kyrkoherde som strängeligen förbjudit sina präster att göra någonting alls som skulle påminna om gudstjänst-inte läsa en bibeltext, inte be en bön eller sjunga en psalm. Och mässa får inte ens nämnas.
Jo, det finns en sådan kyrkoherde. För att inte skämma ut oss totalt vågar jag inte säga var, men det är långt söderut från Luleå

2020-11-26 @ 14:50:44
Postat av: Andreas Holmberg

Det där med att samlas 8 är kanske inte heller att rekommendera just nu, även om jag uppskattar ambitionen. Direkt fnoskigt verkar ju undantaget för begravningar vara - nu när även prinsparet och kanske även kungaparet smittats på en vanlig liten begravning. På radio rapporterades också om ett litet bröllop med 13 personer där precis alla fått covid 19. Delsbo i vår kommun är mycket drabbat just nu, och kontraktsprosten Peter Södergård rekommenderar knappast att fler än 8 kommer ens på begravningar. Själv går jag ogärna till affären nu (50+ i ålder och 100+ i vikt). Men vi är en kvartett som ska sjunga adventssånger UTANFÖR affären och två äldreboenden på söndag samt på infarten till en avsidestagen körmedlem och hans hustru - det får bli vår gudstjänst på söndag.

2020-11-26 @ 15:19:32
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0