Kyrkans ställning i samhället

Eller ska vi säga kristendomens?
 
Två saker har fått mig att fundera på detta när jag tittat på senaste veckans TV-nyheter.
 
Först denna försommars studentfirande som  det talas mycket om. Det blir på de flesta ställen inga gemensamma utrusningar eller åk runt stan på lastbilsflak. I samband med dessa reportage har det återkommande visats sekvenser av tidigare års firanden. Och det som då slagit mig är att alla flickor nästan genomgående är klädda i vitt. Ser ut som en 60-talskonfirmandgrupp. 
 
Och här kommer tanken på kyrkans kristendomens ställning. Är det dags nu att acceptera att studenten definitivt övertagit konfirmationens roll som övergångsrit mellan barn- och vuxenliv. Förr var man barn till 16 års ålder, då barnbidraget upphörde. Från den tiden förväntades man så mycket kunna bidraga till egna kostnader att föräldrarna inte längre var berättigade till bidrag. Och strax före den gränsen låg konfirmationen.
 
Numera är officiella gänsen mellan barn och vuxna 18 års ålder, myndighetsåldern. (Tänk bara på alla de ensamkommande barn vi har i landet vilka ofta är pojkar i 16-17-åldern.) Nå, barn är barn. Och är dom nu på väg bli vuxna ska det firas. Med vita klänningar.
 
Mer studentfirande och mindre konfirmation. Studentfirandet har ju definitivt överta rollen som det firande där alla är med. Precis som det var med konfirmationen när jag började som präst för 40 år sedan. I många byar i Nederluleå var deltagandet i konfirmationsläsningen 100-procentigt
.
Men nu får vi inte längre något gratis av övergångsrit-skäl.
 
Det andra jag tänkte på var nyheterna om festligheterna - som av coronaskäl blev begränsade - vid avslutningen av den muslimska fastemånaden ramadan. Men i flera nyhetssändningar ingen hänvisning till att det är muslimskt, utan bara "ramadan" lika självklart och naturligt som "påsk" och "Kristi himmelsfärd".
 
Är det ett första tecken på att Sverige är på väg förlora sin självklara kristna grundkultur? 
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Håller med om att studentfirandet i dagens samhälle blev den dominerande övergångsriten. Att definiera "rätt" vuxenålder har sina sidor och kan bli inkonsekvent:
https://www.vasterastidning.se/debatt/insandare-avveckla-ungdomsrabatten-for-fangelsestraff-da-borde-aven-aldersgransen-pa-systembolaget-sankas/repsbb!9GoHAl3D8cfvBSQIZWRxCQ/

2020-05-28 @ 10:30:52
Postat av: Den gamle kamraten

Intressant notering som (kanske) driver mig att på min blogg skriva om saken - som varit fullt synlig i minst ett kvartssekel men när man påtalat det mycket sällan fått ovationer.

Svar: Sällan, så Bill. Sällan var ordet sa Bull.
Ser fram emot intressanta synpunkter.
Torbjörn Lindahl

2020-05-28 @ 16:55:53
Postat av: Den gamle kamraten igen

Blir inte ett blogginlägg. Aspekter och tankar för många och spränger alla inläggs-ramar. En serie? Näää!

Svar: En serie i ämnet skulle jag utan tvekan följa.
Torbjörn Lindahl

2020-05-31 @ 12:12:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0