"Avkragad" präst återfår ämbetet!

Idag blev Överklagandenämndens beslut offentligt (jag såg notis på Dagen.se): den präst i Norrbotten som före jul blev fråntagen prästämbetet pga yttranden under lektioner på ett konfirmandläger får ämbetet tillbaka.
 
Jag har ännu inte läst beslutet i sin helhet - alla väntar på att beslutet läggs ut på Kyrkligdokumentation.nu. Det viktiga är ju det principiella frikännandet, men nämndens resonemang och argumentation kan också ge antydningar om vilken framtid som väntar.
 
Ber att få återkomma.
 
T.v. kan jag säga att jag nu kan avstå från att peta bort en logga från min jacka. Så här när saken är klar kan jag väl också lätta på förlåten och dela vad förre biskop Hans sade mig över en kopp kaffe i vintras:
- Överklagandenämnden måste ändra domkapitlets beslut. Ja, den kommer att göra det.
 
Vad ska jag säga? En profet har uppstått bland oss?
 
- - - - 
 
Efter några timmar, som bl a innehållit telefon- nej vad heter det nu? där alla kan titta på varandra i dator eller telefon - sammanträde med Frimodig kyrka i Luleå stift, har jag nu läst Överklagandenämnden hela beslut på den bästa kyrkliga informationskällan kyrkligdokumentation.nu
 
Glädjande läsa Överklagandenämnden beslut i sin helhet. Som blev det enda rimliga. Och enhälligt. Helt i enlighet med biskop em Hans' "profetia". Men en liten formulering i beslutet väcker ändå en fråga....
 
Men det tar jag någon gång när inspirationen rinner till.

Kommentarer
Postat av: Magnus Gustafsson

Läste som hastigast igenom överklagandenämndens beslut och en sammanfattning är väl närmast total sågning av domkapitlets beslut. Den filosofiska frågan är väl om domkapitlets prästerliga ledamöter bör "avkragas" eftersom de allvarligt skadat det anseende en präst bör ha? Kanske läge för någon att anmäla domkapitlets prästerliga ledamöter till domkapitlet.

Svar: Det som möjligen kan diskuteras är ju om sågningen av domkapitlet sker strax ovanför eller just nedanför fotknölarna
Torbjörn Lindahl

2020-05-18 @ 22:27:25
Postat av: Jonas M

Nu har jag läst beslutet..kort, koncist och förödande för domkapitlet. Måste säga att det är illa att juristen har medverkat till detta, sannolikt påtryckningar. Men ännu mer illa hur innehavaren av biskopstjänsten i efterhand har försökt att släta över det hela.

Svar: När jag läste Överklagandenämndens beslut fann jag det ytterst anmärkningsvärt att domkapitlet inte kom till samma slutsats, nämligen att beslutet måste bygga på prästens redogörelse eftersom det utifrån konfirmandernas minnen och åt olika håll spretande minnesbilder gjorde det omöjligt få en tillräckligt entydig bild av vad som verkligen sagts .
Om kapitlet dragit samma slutsats som nämnden i denna del hade prästen knappast kunnat bli fälld.
Torbjörn Lindahl

2020-05-21 @ 18:25:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0