Ännu ett citat

Om inställda gudstjänster:
 
"Internationellt sett har bland annat den romersk-katolska kyrkan över i princip hela västerlandet upphört med gudstjänster eller starkt begränsat dessa. Det betyder att en mycket stor del av världens kristna står utan möjlighet att få del av både allmän och enskild själavård samt få del av sakramenten.
 
Inte ens under de värsta kristendomsförföljelserna upphörde gudstjänsterna på detta sätt. Inte ens under pest och världskrig höll kyrkorna stängt. Det kejsaren inte kunde förhindra genom dödsstraff har stora delar av den kristna kyrkan accepterat utan att kejsaren ens utfärdat ett förbud.
 
 ....Med vilken trovärdighet kan man säga att det i gudstjänsten förmedlas ett nödvändigt budskap om man stänger kyrkportarna innan det ens kommit ett förbud?....Både för den kristna och för kyrkan är söndagen inte en valmöjlighet utan en nödvändighet."
 
Andreas Stenkar Karlgren
Ledare i Kyrka & Folk nr 19.
7 maj 2020.
 
(Läs hela ledaren på www.kyrkaochfolk.se)

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Min namne lyckas visst bortse från att varken under 299-talets eller 1900-talets värsta kristendomsförföljelser, pest eller världskrig var sociala medier så fantastiskt utvecklade som nu under 2000-talet (inkl denna blogg). Fanns det under medeltidens pester ett hål i kyrkväggen varigenom man kunde betrakta det utställda sakramentet utan att föra smitta vidare (enligt en fil dr) måste väl en utsändning eller liknande smälla lika högt. Inte ens ur lågkyrklig synvinkel kan en inspelad predikogudstjänst ersätta den fysiska gudstjänstgemenskapen och framför allt inte Kristi sakramentala närvaro, men nog blir det som sagt en konstig jämförelse att helt bortse från de ENORMA möjligheter att sprida "predikan och Guds ord" till varje vrå, jag kan nu t o m lyssna till både påven och Ljudbibeln ute i en koja i skogen. Som sagt och som Gunvor Vennberg påpekat: vi kan och behöver även mötas kropp vid kropp och nu bokstavligen kanske "två eller tre i Jesu namn", med en tillkallad präst i en liten husförsamling (din tanke i påskas var god), och så tror jag även sker långt mer än diverse predikoturer ger vid handen. Men visst får vi se upp nu i balansgången mellan rädsla och dumdristighet. Vi ska inte fresta Herren genom att utmana goda och välbetänkta myndighetsföreskrifter - men heller inte förlora tron, hoppet och kärleken. Stora läger och samlingar bör t ex ställas in i sommar - men folkhälsomyndigheten uppmuntrar ju rent av till många små gudstjänster och smärre barnläger med barn från samma bygd (som ändå möts i skolan). Vi ska vara kloka som ormar och menlösa som duvor - även i coronatider.

2020-05-08 @ 03:11:45
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Nu har jag läst hela ledaren och finner den viktig Det bör dock fortsatt påpekas att även den som finner gudstjänsten viktig, ja, nödvändig, i vissa nödfallssituationer (liksom påven) måste söka nödlösninga.

2020-05-08 @ 10:41:52
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Den gamle kamraten

I och för sig kul med kopierad text från andra men jag tycker att du åxå skall författa själv.

Svar: Inspirationen, du vet. Inspirationen!
Torbjörn Lindahl

2020-05-08 @ 13:46:45
Postat av: Kamraten igen

Vaddå inspiration?
Alldeles för höga krav!
Information och möjligen irritation räcker.

Svar: Ska vara irritation då.
Torbjörn Lindahl

2020-05-09 @ 11:52:14
Postat av: sven-åke nilsson

Glöm inte transpirationen!

2020-05-09 @ 21:58:02
URL: http://Karesuandoherden.se
Postat av: Jonas M

Den gode advokat Stenkar Karlgren är tyvärr både lite sent ute och fel ute. I Stockholms katolska stift har mässor hela tiden firats dagligen, dock att de inte har varit offentligt utlysta så att alla kan gå, och när tidningen kom ut har det återigen varit utlysta mässor bara det går att sitta glest och antalet är under 50.

Kanske är en skillnad mot Missionsprovinsens sammanhang att som regel är de katolska mässorna väldigt välbesökta och i synnerhet i förhållande till de inte så stora kyrkorna. Likadant är det väl ett okänt begrepp med andlig kommunion i det gammalkyrkliga sammanhanget. Man får se det ett offer i sig att många inte har kunnat vara i kyrkan och ta emot kommunionen, men mässplikten har då kunnat uppfyllas genom bön och andlig kommunion i hemmet och kanske genom att se mässan via livesändning. Det gäller ju för övrigt många som kanske har 25 mil till kyrkan och inte kan gå i mässan så ofta.

Sen måste det alltid finnas ett strikt förbud enligt lagen? Det finns ju saker som är lagligt enligt Svea rikes lag men som är strängt förbjudet enligt Guds lag. Det är väl bra att vi kan göra det som är bäst utan att någon står lagboken i huvudet på oss.

2020-05-10 @ 19:17:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0