Börje Håkansson 1923-2020

I föregående inlägg skrev jag att svärfar kanske borde vara den förste att hälsa på nu när jag fått tillåtelse köra bil igen. Tyvärr satte kommunens restriktioner hinder ivägen för besök så jag beslöt inte fara. I stället fick jag sent igår kväll helt oväntat budet att han avlidit stilla vid 21-tiden. Lite tröst finner jag ändå i orden det är tanken som räknas. Och vänner har vi varit när vi mötts så det finns knappast något mellan oss som var ouppklarat. I snart 50 år har jag känt honom.
 
1973, blev han präst. Han var då nyss fyllda 50 år. Ändå kunde han säga: "jag blev präst så fort jag kunde".  Han var alltså inte en sådan präst - alltför vanligt under senare år - som först satsar på ett annat yrkes- och karriärliv, bara för att någon gång i medelåldern inse ett sådant livs otillräcklighet och istället beslutar satsa på att jobba med människor.
 
Nej, Börje bar en prästkallelse alltifrån ungdomen, men möjligheten förverkliga den fanns inte. Alltså blev han trädgårdsmästare och parallellt med arbete och familjeförsörjning började han läsa in realen och senare gymnasieämnen för att kunna påbörja högre studier. Många är historierna i familjen om hur han på kvällarna satt i lunchrummet i den trädgård där han arbetade, lutad över böckerna från Hermods.
 
1964 kom han med familjen till Luleå, som föreståndare för Hammenhögs fröhandel. Det var också under Luleåtiden som drömmen om teologiska studier kunde bli verklighet.
 
Under många år verkade han som både söndagsskollärare och veniat. Dels söderut och senare i Luleå. Efter prästvigningen blev det först tjänst i Töre, sedan Luleå Domkyrkoförsamling varefter han sökte kyrkoherdetjänsten i Gunnarsbyn, där han tidigare predikat åtskilliga gånger som veniat. Och på den tjänsten förblev han fram till pensioneringen.
 
På många sätt upplevde jag Börje som präst av en typ som blir alltmer sällsynt. En präst som i en mindre församling har både viljan och möjligheten, inte att personligen lära känna alla församlingsbor, men väl veta vilka de flesta är. Under hans tid i Gunnarsbyn tog det sig bl a uttryck i att han regelbundet ägnade en dag åt lassarettet i Boden för att besöka alla församlingsbor som låg där.
 
Redan 1977 köpte han det lilla torp i Ökvattnet, en bit från Töre, som först i tio år fungerade som fritidshus och efter pensioneringen blev permanentboende. De antal timmar han där lagt ner på restaurering, om- och tillbyggnad av boningshus, bagarstuga och ladugård kan knappast räknas. I Ökvattnet fick han också möjlighet leva ut som trädgårdsmästare. Som mest hade han 175 buskar med svarta vinbär. Någon ekologisk bonde var han dock inte.
 - Vill man ha ordentligt med fina jordgubbar måste man bespruta, var hans paroll.
 
Jag kan intyga att hans jordgubbar var både många, stora och goda.
 
Pensioneringen innebar likväl inte att han lade prästgärningen på hyllan. 
- När jag blir 70 ska jag bli pensionär på riktigt, sa han en gång efter att då i perioder under nästan fem år arbetat närmare 50% i Töre, Kalix och Överkalix församlingar.
 
Pension på riktigt blev det kanske inte men en successiv nedtrappning. När han höll sin sista högmässogudstjänst med predikan var han över 90 år.
 
När han för några år sedan flyttade in på äldreboende i Töre var han, trots viss begynnande fysisk svaghet, fortfarande "helt klar". Han kunde därför i bästa symötes-stil bjuda sina medboende och personalen på ett program med sång till gitarr och berättelser från sitt liv.
 
Ett långt liv som nu alltså nått sitt slut.
 

Kommentarer
Postat av: mats nygård präst

Guds Frid! Hade det mycket stora nöjet att träffa svärfar vid ett flertal tillfällen. Minns särskilt en betraktelse han hade om uppståndelsen. Klockren, självklar och mycket uppbygglig!
Såg ju inte hur Börje agerade i sin krafts dagar men utifrån hur han uttryckte sig och agerade på äldre dagar(från kanske 85 och uppåt) är det lätt att föreställa sig vilken välsignelse han har varit både för nära och kära och den kyrka som han verkat i. Vi får lysa frid över denne synnerlige fine hedersman och Gudsordets förkunnare!

Svar: Jag har kanske en liten känsla av att han blev något innerligare i sitt predikande på äldre dar.
Torbjörn Lindahl

2020-03-14 @ 16:34:39
Postat av: Den gamle kamraten

En hedersman!

2020-03-14 @ 16:36:39
Postat av: Jörgen Wennström, fd kyrkomusiker, Töre församling

Börje har gått hem till Gud! En lång vandring har nått sitt slut. Min första kontakt med Börje var vid min konfirmation i Morjärv 1990. Börje var då 67 år och tf kyrkoherde i vår församling. Vi var nog en rätt orolig grupp ungdomar men med sitt lunga men engagerande sätt att tala om Gud och tro lyckades han väcka åtminstone mitt Intresse. Han pånyttväckte min barnatro. Börje kände oss var och en, vilka intressen vi hade, vad våra föräldrar och syskon hette. Ibland var hans papper lite i oordning men det lugn, den trygghet han förmedlade till oss unga samt hans förmåga att tala fritt gjorde manuskriptet överflödigt. När han upptäckte mitt musikintresse engagerande han mig omedelbart att spela dragspel i gudstjänster och det hände att vi framförde någon sång tillsammans. När jag många år senare kom som musiker till Töre församling kom jag att arbeta mycket med Börje. Andakter på äldreboenden, gudstjänster,förrättningar och symöten har jag otaliga fina minnen av. Det gick så småningom upp för mig att jag hamnat på denna yrkesbana mycket tack vare honom fast när jag förde det på tal sade han, nä jag har ingen del i det, det var Guds vilja. Tack Börje för allt och tack Gud för Börje!

Svar: Tack för ett fint vittnesbörd.
Torbjörn Lindahl

2020-03-14 @ 18:31:45
Postat av: Yvonne Ottosson, Kyrkhult

Tack Torbjörn för mycket fina minnesord om min morbror Börje. Jag fick aldrig förmånen att höra honom predika eftersom jag bor i Blekinge i andra ändan på vårt avlånga land.

Svar: Tack för den hälsningen. Roligt höra från någon släkting. För mig som bara känt Börje här i Norrbotten (dit han kom 1964) är ju hans egen släkt i stort sett okänd.
Torbjörn Lindahl

2021-01-26 @ 15:03:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0