Västerbotten

heter ett landskap som ligger söder om Norrbotten.
 
Dit har jag varit i ett drygt dygn. Startade resan torsdag förmiddag. Efter Skellefteå tog jag mot Burträsk (den väg som alltid är roligare köra när det är MC som gäller). En bit söder om Burträsk blev det västerut på grusvägar fram till Vindelälven där man hos Rödå bröd & spis i Rödånäs kan köpa jättegott hembakat bröd, vilket man denna gång pga Corona fick levererat genom fönstret istället för att möta bagaren inne i bageriet.
 
Söderut sen efter Vindelälvens östra sida, och se där passerar man byn Jämtland vars skylt jag sett förr, men inte kom ihåg exakt var.*
 
Vidare färd söderut där jag till sist hamnade i Vännäs för att hos goda vänner avlämna det altare jag haft i huset i flera år. Dom - som har betydligt större hus med rum i tre plan- har inrett ett till privatkapell, där altaret kommer mer till sin rätt.
 
Givetvis firade vi mässa vid altaret- utomhus på altanen dock - innan det (efter min avfärd) bars in.
 
Fortsatt resa mot Umeå för besök hos tvillingbror med fru. Fredag morgon startade vi med att åka till närbelägen sjö för ett dopp. Lunch åt vi hos yngre bror med fru, där jag avlämnade hurts som vår pappa tillverkat redan på femtiotalet, vilkan jag räddade från förgängelsen vid arvsskifter då inget av syskonen visade något intresse, men som yngre bror nu i dessa yttersta av dagar kommit på att han behövde och undrade om jag kunde avvara, vilket jag kunde. Sen började jag hemresan.
 
Kaffe,- och glasspaus i Skellefteå. När jag sedan kom till Antnäs svängde jag av och besökte pensionerad kollega i hans stuga vid havet i Kallax. Jag hade hoppats på ett glas saft och en stunds surr, men det blev middag- med jordgubbar till efterrätt - och ännu längre stunds surr. Hemma först vid  kl 20. Och eftersom jag under middagen blivit upplyst om att det var midnattssolsandakt i Nederluleå kyrka så infann jag mig även däŕ kl 22.30 och fick se det vackert solbelysta triumfcrucifixet.
 

 
* nu kan jag slå annan ungdomsvän på fingrarna, vilken har stjänskådar-observatorium i Jämteböle, några mil därifrån, vilket han hävdade är den enda by i trakten som har namnanknytning till de jämtar från landskapet Jämtland som en gång i tiden kommit till södra västerbotten

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Vilket tidmätningssystem använder du som mäter till minst 33?

Svar: Tack för påpekandet. Nu rättat.
Torbjörn Lindahl

2020-06-29 @ 13:05:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0