Skojig händelse

inträffade när jag och musiker åkte hem från vigseln. Plötsligt noterade jag att om 20 km kommer alla siffror i vägmätaren vara likadana. Givetvis ville jag föreviga detta ögonblick så hoppet stod till att lämplig parkeringsficka eller annan liten avtagsväg skulle finnas under den kilometer vi hade på oss. Och se, 50 meter efter omslaget var en P-plats så jag i sann Lindahlsk anda kunde stanna och föreviga detta. 
 
 
 
Lite synd bara att det var så mycket sexor, säger den som kan sin Uppenbarelsebok Men det står ju inget i Uppenbarelseboken om talet 66666, så jag kan vara lugn.
 
Att jag skriver att dylikt noterande av speciella sifferkombinationer är typiskt Lindahlskt beror på min far, matteläraren. Bilars vägmätarställning givetvis, men hans absoluta favorit var att kunna säga exakt hur många dagar han och mamma varit gifta. Frågade man kom svaret alltid inom några sekunder. Det borde väl till slut blivit ca 24000 om jag uppskattar rätt. Att fira jämna tusental dagar och 11111 dagar och 12345 dagar var självklarheter i familjen men blev med tiden lite för enkelt för en matematiker. Nåt mer avancerat krävdes för att pappa skulle finna anledning bjuda hustru och barn på tårta. Alltså övergick han till att fira  primtal* Och när primtal började bli för elementärt då fick vi fira primtalstvillingar, Dvs att två udda tal i rad var primtal, för att inte tala om primtalstrillingar, tre udda tal i rad som var primtal - då blev det mer uppmärksammat (större tårtbit?) Även om det ska erkännas att vi barn till slut kunde uppleva det hela en aning nördigt så uppskattade vi att ha en far som fann oväntad anledning bjuda på tårta.
 
Kanske ska jag nu - ca 40 km försent - ta mig anledning fira med bakelse. Det är ju ändå lördag.
 

 
* för den oinvigde: ett tal som inte kan divideras jämnt med något annat tal. Alltid ett udda tal givetvis, jämna tal kan ju alltid delas med två

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Påminner om att min moster som då jobbade hos polisen i Tyskland fixade 666 i registreringsnumret för farfars nya bubbla. Det muttrades en del i församlingen...

2020-07-18 @ 20:03:57
Postat av: Anonym

"alltid ett udda tal"? Nej, 2 är ett primtal (det enda jämna).

Svar: Okey då. Men när vi barn kom in i sammanhanget var talet två för länge sedan passerat vad gäller föräldrarnas äktenskapsdagar. Och dessutom må jag förlåtas för matematiskt feltänk; jag är den ende av oss fem syskon som inte gick natur eller teknisk på gymnasiet.
Torbjörn Lindahl

2020-07-18 @ 20:13:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0