Böcker har jag inte läst mycket av på ett tag

Nej, det har blivit annat så här under sommaren. Förra veckan var äldste sonen här - hans sista semestervecka- och vi rensade sly och vass och högt gräs nedanför tomten. Någon dag, när jag hade ärende upp på vinden fick jag ett s k ryck och tog ner några kassar och lådor med leksaker och böcker som är kvar sen barnens tid. Det mesta betraktar man väl som yngste sonens, men mycket hade han ärvt från äldre syskon. Det sorterades i fyra högar: Kronan brännbart (det mesta), Kronan metallskrot, Kronan för återbruk och  sparas (mest böcker vilka äldsta dottern ville ha, hon har ju barn i rätt ålder. En annan sak jag ägnat mig åt är sorterande av fotografier. Nästan 100 filmer (× 36 bilder,) har legat kvar i sina - mestadels - Extra film kuvert täckande tiden 1991 fram till dess kameran slutade fungera och det blev foto med smartphone istället.
 
Dessa osorterade kort har förvarats i den stora skänk som vi för många år sedan, via mamma, ärvde från morfar och mormor. För några år sedan övertogs den av äldsta dottern och korten hamnade då i pappers- (OBS! jag har Greta på axeln)-kassar och jag tänkte nu 
ska dom äntligen sorteras = de flesta slängs men några sätts i album.
 
Men blev det gjort? Men då dotter med familj nu flyttat till Stockholm ville dom inte ta med skänken. Alltså hit igen. Och nu passar den bättre - av skäl som den dom vill göra ett besök kan bli undervisad om. Men korten ska inte osorterade in i den igen. Alltså fotosortering. Och allt detta bara för att jag  skulle informera kära läsarna om varför jag inte läst böcker.
 
Men nu har jag just avslutat en. 
Kyrka här och nu (aKFs årsbok 2019. Artos.
 
Den blev jag informerad om i en av Dag Sandahls dagsländor (i praktiken en blogg som publiceras på Kyrklig Samlings hemsida). Jag beställde den på stört.(Kära läsarna noterar nu attt jag med dessa ord inte rekommenderar någon blogg av Dag Sandahl. Sånt kan man nämligen, om jag inte missminner mig, bli domkapitelsanmäld för). Jag bara berättar att Dags ord inspirerade mig till ett köp.
 
I mitt bibliotek har jag nog åtskilliga aKF-årsböcker, men många olästa. Så icke denna. Intressant och givande läsning. Artiklar om den kyrkliga förnyelsens historia, allt från de första pionjärerna som för 100 år sedan for till England och lät sig inspireras av kyrkolivet där.
 
Lars B Stenström skriver intressant om Den kyrkliga överbyggnaden och det egentliga kyrkolivet. Och många fler artiklar
 
Men den artikel som grep mig mest var nog Josef Edebol: Kristen moral - utmanad och utmanande.
 
Författaren börjar med att berätta om ett föredrag han åhört av en präst som uttryckte att vår bild av hierarki i skapelsen - Gud, människan, däggdjuren, lägre varelser, växtligheten, döda ting - måste upphävas. Nu har allt levande lika värde. När han sedan kom i samspråk med talaren ifrågasatte han orden om allt levandes lika värde:
- I morse innan jag for hemifrån kysste jag min fru och till lunch åt jag sallad. Om du har rätt (allt levande har samma värde) kunde jag lika gärna ha ätit min fru och kysst salladen.
 
Sedan visar han på hur vårt språk alltmer upplöses och hur gamla etablerade kristna ord som följt oss i generationer sakta töms på sitt innehåll. Mycket läsvärt.
 
Mycket annat också läs- och tänkvärt. Men jag stannar här annars kan jag ju av misstag råka rekommendera något av Dag Sandahls två kapitel i boken. Och någon mer domkapìtelsanmälan vill jag, som sagt, inte råka ut för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0