Dubbelhelg

har det varit i ock med att Trettondedagen ligger på måndag i år. 
 
Söndagen var jag uppe i Mamberget. Ja, jag åkte upp med tåg redan lördag kväll. Söndag firade kh Mats sin sista högmässa i Allhelgonakyrkan. Lite vemodigt kändes det även för mig som varit där många gånger när jag hälsat på under åren och även predikat ett flertal gånger i Malmbergets kyrka. Men allt har sin ände och korven den har två. Trevliga människor också som det varit roligt att lära känna. 
 
Två vänner från Boden som kommit med tåg söndag f m deltog också. Efter kyrkkaffet gick vi tillsammans till prästgården och grattade kyrkoherden på 65-årsdagen. 
 
När vi tre gäster från kustregionen sedan enats om vilket tåg vi skulle ta hem blev det biljettbeställning. Då fick jag lära mig vilken liten dialogruta man ska klicka på för att få fram alternativet pensionär. Undrar hur många hundringar jag ovetandes skänkt till SJ och Norrtåg efter min 65-årsdag genom att missa det? Men det är dom väl unnt, så kanske vi får ha kvar våra norrlandståg. 
 
Hade man varit kvar i malmfältten idag hade man kunnat deltaga i kyrkoherdens officiella avskedspredikan från pastoratet i Gällivare kyrka. Men Malmberget fick räcka. Det är ju där vi på allvar upplevt att Mats varit kyrkoherde.  Att han de sista åren blev kyrkoherde även över nya storpastoratet får vi se bara som en nödvändig följd av pastoratsregleringen.
 
På hemmaplan Trettondedagen således. Alltså blev det högmässa i min vanliga kyrka. Samma präst som vanligt. Samma liturgi som vanligt. Och predikan i samma stil som vanligt. Inget tjafs således.* Det är därför man trivs så bra där. Trevligt även vid det improviserade kyrkkaffet. 
 
Skjuts med en av kyrkobesökarna sen för snabbesök hos dotter på Mjölkudden. Buss hemåt sen och snabbesök in på Kvarterspizzerian och affären innan sista promenaden hem till favoritfåtöljen
 

 
* jo ett. Tvingas erkänna att jag aldrig förstått budskapet i Gläns över sjö och strand. Särskilt tredje versens hindrande och glindrande fängsel och stängsel låter ju som taget ur en revy av Povel Ramel  

Kommentarer
Postat av: Maria

Varför togs den ens med i psalmboken? Det är en solosång. Döjobbig att sjunga.

Svar: Bra fråga!
Torbjörn Lindahl

2020-01-07 @ 09:21:55
Postat av: Andreas Holmberg

Den går bra att sjunga (förutom "pausfällorna") till Alice Tegnérs fina melodi. Men folk är ju bara vana de två första stroferna, och det är väl ingen trettondagspsalm egentligen eftersom den inte handlar om de vise männen (att herdarna följde stjärnan till stallet är ju en ren missuppfattning). Men vers 3 och 4 med sin anknytning till Eden och "lustgårdens stängsel", ja, till Barnet i krubban som den som återöppnar paradiset för oss, är den enligt min mening mest uppbyggliga delen av sången!

Svar: Jo jag har nog försökt tänka på uppbyggligheten på samma sätt men tycker att i det ordval den framställs blir det svårbegripligt.
Torbjörn Lindahl

2020-01-08 @ 06:37:43
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0