Biskoparnas svar till Fridsförbunden

finns nu att läsa på kyrkligdokumentation.nu. Underskrivet av "+ Åsa, + Mikael, + Antje". Plussarna kallade av Dag Sandahl. Bla, bla bla var Dags sammanfattning av de tre biskoparnas svar, blaha, blaha, blaha sa en kollega, med tillägget "du behöver inte läsa det". 
 
Men min nyfikenhet kunde inte stillas utan att jag läste det. Vad blir då reaktionen?
 
Verkligheten är att biskoparna undviker saken. Antingen är dom fullständigt okunniga om senaste årtiondens kyrkopolitiska utveckling ellet så låtsas dom att dom inget begriper för att slippa konfontreras med det verkliga problemet eller så är dom medvetet lögnaktiga.
 
Dom undviker det som alla något så när kyrkligt kunniga människor varit medvetna om i årtionden: svenska kyrkan vill på sikt inte ha kvar den typ av präster som laestadianerna skulle kunna känna gemenskap med och förtroende för. Varför är inte biskoparna ärliga och hederliga nog att säga detta rent ut? Det har ju gällt sedan 1993 och kodifierats i Kyrkoordningen som antogs inför relationsförändringen år 2000.* Istället skriver dom helt diffust att präster prövas utifrån "ett antal behörighets- och lämplighetskriterier" utan att på något sätt beröra det i sammanhanget centrala.
 
Så länge biskoparna inte är uppriktiga anser jag att bla bla bla respektive blaha blaha blaha är utmärkta sammanfattningar av biskopssvaret.**
 
Ett annat sätt sammanfatta biskoparnas ord till fridsförbunden vore:
"Jo, vi vill ha kvar er som medlemmar i svenska kyrkan (så vi får era kyrkoavgifter); jo, vi vill ha kvar er som deltagare i kyrkans gudstjänster (så ni hjälper till förbättra den sjunkande gudstjänststatistiken); men nej, vi vill inte på någon punkt gå er till mötes (mer än att vi försöker låta snälla och trevliga i detta vårt svar)."
 

 
* paragrafen som säger att den som vill bli präst ska förklara sig villig att i alla delar av tjänten samarbeta med andra präster oavsett kön; den paragraf som efter årtiondens interna diskussioner i kyrkan och påtryckningar utifrån antagits av det s k kyrkomötet för att slutligen utestänga alla "kvinnoprästmotståndare" från möjligheten  bli präster och därmed på sikt utrota samma tro från kyrkfolket.
 
** i slutet av biskopssvaret sägs också att "biskop Åsa Nyström" i Luleå stift är villig föra fortsatta samtal med fridsförbunden. Ska jag anmäla intresse deltaga i sådana samtal?

Kommentarer
Postat av: Bosse

Tycker inbjudan till samtal är bra. Bjud in Åsa till samtal i bönhuset. Tror det skulle vara både välgörande och klargörande. Fridsförbunden står ju inför ett vägval och då är ett öppet samtal, öga mot öga, oftast bättre än brevväxling. /Bosse

Svar: Klargörande samtal alltid bra.
Torbjörn Lindahl

2020-02-28 @ 09:16:14
Postat av: Jonas M

Jag undrar om det hade gjort någon skillnad om de skrivit att de tror på Baal. Uppenbarligen är det kyrkoavgifterna man vill åt samt att det kanske inte är bra reklam när viktiga grupper lämnar kyrkan eller när det ytterligare glesas ut i kyrkbänkarna.

Svar: "inte är bra reklam" var ordet sa Bull.
Torbjörn Lindahl

2020-02-29 @ 08:34:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0