Söndag efter jul

Idag fick jag vara i kyrkan som vanlig deltagare. Bosse och Mats ledde två mässor var där jag deltog i den sista.  När mässan började hade bara en person infunnit sig utöver personal. Mats hade därför bestämt fira en lite kortare mässvariant, med bara en textläsning. Det var alltså vad jag fick erfara efter det att jag infunnit mig några minuter för sent. God och undervisande predikan och hela mässan blev ändå inte längre än 32 min. Vid de mässor jag lett under max-åtta-deltagare/mässa-perioden har jag nog oftast läst alla tre texterna, någon gång bara två. Men dagens mässa gav lite inspiration tänka i  nya banor; kanske dags minska antalet läsningar och få några minuter till för predikan? Men då gäller det ju att reda ut om det är bibeltexten eller predikan som upplevs vara mest Guds ord? Får fundera lite till på det innan det kanske blir min tur igen (trol sönd e nyår i så fall. Nyårsdagen blir det Bosse och Mats igen). Efter mässan följde Mats sedan med mig hem på kyrkkaffe med dopp.*
Intressant samtal bl a om nådens ordning och våra egna erfarenheter - både personligen och som präster och själasörjare.
 
Idag har det blivit riktig vinter. Ordentligt med snö har fallit. Tyvärr inte så kallt så snön var tung att skotta undan.
 

 
* OBS! inte kaffe med dropp som det en gång skrevs i en annons om verksamhet "För äldre i Luleå kommun"
 

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Eller så tvärtom - bara text(er) utan predikan. Självrannsakan, Bekännelse, Avlösning, Tackbön som går vidare i Dagens bön, Evangelietext, Trosbekännelse (Nicea), Nattvardsbönen med Instiftelseord och Förbön, utdelandet, Tackbön, Välsignelse och Adjöss.

Svar: Inte fel det heller. Men komplett nattvardsliturgi inkl alla sjungna partier vill vi ha med. Det är distriktsprästens order, i övrigt får vi pensionärer (Mats o jag) göra som vi vill.
Torbjörn Lindahl

2020-12-27 @ 23:14:59
Postat av: Kamraten på nytt

Jag är ju intenämnvärt i farten och har dessutom ingen som ger mig order (som jag skulle kunna lyda). Mitt förslag bygger på att jag inte sjunger och därför inte kan leda sjungen liturgi utan att det låter som katter i mars. Läst O Guds Lamm vill jag nog ändå ha - glömde det. Enda bönen i Mässan som inte är riktad till Gud i allmänhet eller Fadern utan till Sonen - kropplig och blodlig på altaret.

Svar: Jag tycker nog att man kan läsa mässan vid prästerlig sångförmågebrist. Man bör ju undvika ta bort helig t ex som som lär vara den äldst belagda delen av liturgin.
Torbjörn Lindahl

2020-12-28 @ 17:39:29
Postat av: Andreas Holmberg

Nja, Stig, då får du allt ha ett redigt skriftermål i så fall. Har spelat åt en präst som aldrig sa några egna ord till brudparet och tyckte att det verkade alldeles försoffat. En annan hade samma doptal vid varje dop, och det var iaf bättre än att inget ha (har hört detsamma vad gäller skriftetal). Någon enstaka minuts predikan, med texternas tillämpning på oss i vår tid, ska väl ändå kunna hållas även i coronatider? Iaf vid en högmässa - en kvällsmässa kan kanske vara predikofri?

2020-12-29 @ 14:34:06
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Sen tycker jag om att Missourisynoden kallar söndagen "Första söndagen i jultiden". De gånger den alls firas ÄR den ju det (ibland är det Juldagen eller Annandagen som är det, och alltså slår ut denna, men ingen skada skedd för det!). Och söndagen efter Nyår blir alltid "Andra söndagen i jultiden" (när den alls firas). Bör alltså hellre kallas så, för att markera att jultiden fortsätter (åtminstone till Trettondan, enligt andra till Tjugondan och kanske rent av Fyrtiondan).

2020-12-29 @ 14:38:03
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Den gamle igen

OBS: Jag är givetvis inte emot predikan i sig. Beredelseord är också alltför viktiga för att man bara ska ta till de stämnings-formulerade i handboken som inte för fem öre blir kopplade till de som är här där och då. Har aldrig använt dem.
MEN jag vågar mig på tanken att i dessa småskaliga tider då saker skall kortas av kanske prästorden kan sägas via nätet, före och efter den tid för komprimerat mottagande av sakramentet i ett kyrkorum.

2020-12-30 @ 10:27:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0