Nog blir man irriterad

över beslutet (= rekomendationen? - finns laglig grund för tvingande beslut?) att man inte får samlas mer än åtta personer till gudstjänst, medan det får vara i princip hur många som helst på köpcenter och gallerior (även om det flitigt uppmanas håll avstånd) och att det får vara betydligt fler än åtta på krogar och restauranger om dom sitter på rekommenderat avstånd och inte trängs vid bardisken.
 
Varför hårdare regler just för kyrkor? Senaste veckan har vi också hört att restriktionerna lättats för ungdomsidrott av omsorg om ungdomars hälsa. Var tror ni risken för trängsel är störst, på ett ett köpcenter under Black friday  eller på krogen eller i en högmässa i kyrkan? Hur många bänkrader var skulle den mängd människor som normalt går i Örnäsets kyrka kunna få? *
 
Nej, det här åtta-max-beslutet för alla kyrkor och gudstjänstgemenskaper i landet har ju snarast karaktären av klippa håret med motorgräsklipparen.
 
Dags att protestera.
Jag föreslår mailbombning till
 
1. Regeringen
2. Länsstyrelser
 
Med krav på realistiska anpassningar till verkligheten (och det bör ske redan innan jul). Ytterst få betvivlar att man i de flesta av svenska kyrkans gudstjänstlokaler kan ta in betydligt fler än åtta  personer utan någon som helst trängsel. Att kyrkfolket kan disciplinera sig och gå in och ut under vaktmästares överinseende så trängsel inte uppstår i dörren (även nödutgångar kan brukas)  är fullt möjligt. Man kan starkt ifrågasätta varför kyrkor ska diskrimineras i förhållande till kommersiella verksamheter. Det börjar snart lukta religionsförtryck.
 
Annat exempel: när Luleå hockey får ta in publik utan restriktioner kommer det ca  4-6000 till en lokal som väl rymmer ca 6000. När domkyrkan har öppna dörrar kommer ca 30-60** till en lokal som rymmer över 500. Hur trångt blir det?
 
3. Kontakta biskopar, domkapitel, lokala kyrkoråd och kyrkoherdar och kräv att de agerar mot regering och länsstyrelser i enlighet med kraven ovan.
 

 
* för att inte tala om Linköpings domkyrka som  enligt uppgift lär rymma 1500 personer
 
** nu talar jag om vanliga gudstjänster (sönd kl 11) och inte kröning av Norrbottens Lucia och andra extra publikdragande evenemang vid sidan av det ordinarie gudstjänstlivet

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Jag kan hålla med om att kyrkliga lokaler kan svälja fler än 8 och vara säkra. Skulle inte ha något emot att det var annorlunda.
Jag håller dock inte med om tanken som jag sett på andra platser på nätet att avsikten skulle vara religionsfientlig eller så. Det är en paranoid hållning jag ser orättvis. Kyrkan drabbas jämfört med teatrar, biografer, fackföreningsmöten, konserter och liknande.

Svar: Nej, inte heller jag tror att avsikten skulle vara religionsfientlig, men den bristande förståelsen och bristande insikten om gudstjänstlivets betydelse får negativa följder. Det som (1) inte förstås, (2) värderas inte och ges därför (3) inget utrymme
Torbjörn Lindahl

2020-12-11 @ 18:50:36
Postat av: Kompisen på nytt

Logiken blir att de som i uppdrag som talespersoner - anställda på ”hög” nivå och förtroendevalda - inte heller greppar betydelsen av gudstjänster (som de ofta inte själva firar). Det är väl dessa som främst borde vara talespersoner för folkkyrkans folk.

2020-12-12 @ 11:02:15
Postat av: Jonas

Restauranger får ta emot fler än 8 personer eftersom besökarna tillhör olika sällskap. Kanske tror man att gudstjänstbesökare sätter sig på rad efter varann oavsett hur många lediga platser det finns eller så har man själv ingen erfarenhet av att gå i kyrkan.

Svar: Troligen det senare.
Torbjörn Lindahl

2020-12-16 @ 17:20:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0