Den helige Stefanos dag

Maryrdagen. Allvarliga texter i mässans läsningar. Jag inledde predikan med att citera antifonen till en av psalmerna i morgonens Laudes:
Igår blev Kristus född på jorden, för att Stefanos idag skulle födas i himmelen.
 
 I predikan blev det (som ofta) tre punkter, denna gång en från varje text, men i bakvänd ordning:
 
Evangeliet: lidandet är ett faktum för Jesu lärjungar.
När han skickar dom som får in bland vargar. Både i familjen, inför myndigheter och religiös överhet ("synagogor") kan en lärjunge få utstå prövning. Varför?
 
Episteln: därför att en lärjunges liv vittnar
om Guds existens och verkligheten av ett liv i Gud. Stefanos blir exemplet genom sina "under och tecken bland folket", sin förkunnelse och sitt ansikte som "var som en ängels".
 
Här nämnde jag också en tanke ur Bengt Birgerssons Annandagsbetraktelse i Kyrka & Folk (tack för det!); hur visste Lukas, som skrev ner berättelsen, att rådets medlemmar tyckte att Stefanos' ansikte såg ut "som en ängels"? Vem har berättat det? Mest troligt Paulus, som var med vid Stefonos' stening och senare under delar av sina missionsresor hade Lukas som följeslagare. Kunde det vara så att minnet av Stefanos änglika ansikte och hans stenande var något som fortsatt att plåga Paulus och gav anledning till Jesu ord senare på Damaskusvägen "det är dig för hårt att spjärna mot udden". Kan detta smärtsamma minne - att ha understött dödandet av en som så tydligt bar Guds liv inom sig - t o m vara den "törntagg i köttet" som Paulus hela livet - också som förlåten kristen - fick bära?
 
Gt- texten från Jeremia, som är den av de stora profeterna som erfarit störst motgångar och prövningar. Men om han vill hålla fast vid det som Gud talat
så lovar Gud att han gör honom "till en befäst stad...som håller stånd mot hela landet...De ska angripa dig , men de ska inte besegra dig, ty jag är med dig...

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja. Det vill ju t o m av S:t Johannes redogörelse (det är ju egentligen hans dag idag, Tredjedag jul, den ende apostel som INTE blev martyr) i Joh 11 synas som om man försökte stena även Jesus ("senast vi var i Jerusalem försökte de ju stena dig"), och då kan ju även Saulus högst konkret ha varit med om att förfölja Jesus något halvår innan Stefanus verkligen blev stenad. Men vi vet inte - i vilket fall som helst är det att förfölja Jesus när man förföljer hans minsta bröder. På julaftonen blev ju f ö julfirande kristna i byn Peme i regionen Borno i nordöstra Nigeria dödade, kyrkan och sjukhuset nerbrända och prästen kidnappad. Kyrie eleison.

2020-12-27 @ 06:49:14
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

Intressant vinkling om Pauli omvändelse!

Svar: Jo. Har aldrig mött den förr.
Torbjörn Lindahl

2020-12-27 @ 09:37:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0