Nattvard i coronatider

I allt fler församlingar i landet verkar de ansvariga anse att det inte går för sig. Gudstjänster stryks och mässfirande upphör.
 
Tragik säger jag. Jag tror inte att nattvardsfirande är någon stor eller avgörande smittspridningsanledning. Flera rimliga försiktighetsåtgärder kan vidtagas, såsom
 
1. 70+are och människor ur andra tydliga riskgrupper tar ansvar för sig själva och stannar hemma. Likaså alla som har något som helst symptom.
 
2. Undvik sitta för tätt i kyrkorummet och iakttag tillräcklig social distansering i vapenhus, på kyrktorg osv.
 
3. Undvik kyrkkaffe och och andra gemenskapsuttryck som kan fresta till alltför stor närhet.
 
4. Undvik fridshälsning med handslag och kramar.
 
5. Distribuera nattvarden på så sätt att prästen själv tar oblat, doppar i kalken och ger kommunikanten direkt i munnen.*
 
Jag vill i sammanhanget åter berätta om den sanning jag hörde redan för sex år sedan: 80% av svenska kyrkans huvudgudstjänster firas med färre än 20 deltagare. Svenska kyrkans nattvardsfirsnde torde därför inte vara den mest bekämpningsvärda smittspridaren. 
 
Riskerar man att fler än tillåtna 50 infinner sig, har jag redan gett mitt råd: fira fler gudstjänster. Eller som det lär ha stått i Överkalix församlings predikoturer för någon vecka sedan då kör vi en högmässa till.
 
 
* givet attt präst tvättar och spritar händerna ordentligt

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Medhåll, i denna fråga silas mygg och sväljs kameler!

2020-04-22 @ 08:56:25
Postat av: Anonym

Men om den som tar emot nattvarden är infekterad torde viruset hamna på prästens hand och sedan överföras till nästa nattvardsfirare, ju!

Svar: Aj, aj då.
Torbjörn Lindahl

2020-04-22 @ 15:06:34
Postat av: Jonas M

Jag vill nog inflika att det säkraste är folkets kommunion under endast brödets gestalt och att hostian läggs i handen (och inte i munnen vilket är det normalt mest lämpliga).

Svar: Så är det kanske
Torbjörn Lindahl

2020-04-22 @ 18:37:32
Postat av: den gamle kamraten

En fundering kring tanken hos "Anonym":
Prästen ifråga skall vara 70 minus och sakna huvudvärk, hosta och krassligheter. Om inte så skall prällen inte vara där.
Nattvardsgästen skall sakna huvudvärk, hosta och krassligheter. Har den sådana skall den inte vara där.
Utan symptom smittar Coviden minimalt till skillnad mot till exempel magsjuka eller årstidsflunsan. Teoretiskt kan dock ett virus krupit från den friska prästens luftvägar till hans/henner fingertoppar och vidare till Kristi kropp och därifrån - trots hygien och handsprit i alla väderstreck - kliva över till nattvardsgästens fingrar och från dessa vräka sig ner i luftvägarna.
Och jag frågar: Finns någon smittspårning som någon gång påtalat detta som ett fatalt riskområde som sprider pandemier eller annat läbbigt? Någon?

2020-04-23 @ 11:51:13
Postat av: Thorsten Schütte

Om ogrundad coronaskräck:
https://www.vlt.se/artikel/insandare-ingen-coronaskrack-mot-tiggare

2020-04-23 @ 16:21:47
Postat av: Mats präst Överkalix

Inte helt överraskande så översteg dessvärre inte antalet deltagare 50 stycken i Överkalix...så det blev bara en gudstjänst...men en är ju bättre än ingen alls..
..idén att ha fler gudstjänster i veckan utöver söndagarnas har vi provat i flera veckor, mån, tis och onsdag och det har fungerat alldeles utmärkt. Det kommer inte många men Guds ord blir förkunnat, bekännelsen aktualiseras och bönen och psalmsången funkar utmärkt även för några få deltagare. Om inte annat så hörs ju kyrkklockorna klämta över bygden och påminner så om Herren Jesus. Och vad ska vi annars syssla med? Man kan ju inte bara köra ut mat och facebooka även om det kan vara trevligt och ett sätt att nå människor. Att samla folk till gudstjänst är väl en djup och grundläggande funktion i kyrkan och vill man minimera antalet vid varje samling så fungerar det bra att sprida ut deltagarna på fler gudstjänster. Då får man ju dessutom som präst oftare leda gudstjänst och det måste väl vara något eftersträvansvärt och energigivande? "Kraft till tjänst är tjänstens lön"

Svar: Tack för det vittnesbördet.Överkalix kyrka är ju tillräckligt stor för rekommenderad "social distansering" även om det kommer några stycken.
Torbjörn Lindahl

2020-04-24 @ 23:36:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0