Gudstjänster i Missionsprovinsens regi

blir det nu här i Luleå. Länge har Missionsprovinsen önskat att gudstjänster i dess sammanhang skulle kunna startas även här. Men när jag hört om detta har jag personligen hittills värjt mig. Har inte velat vara med om något konkurrerande så länge det i svenska kyrkan finns ett acceptabelt gudstjänstliv någonstans i staden. Och ni vet ju vilken kyrka jag fr a tänker på! *
 
Annars har jag här hemma allt som behövs; altare, ** mässböcker, nattvardskärl, psalmböcker , präskläder mm vilket jag till stor del fick från Stefanosgården i Gagsmark när den lades ned.
 
Men nu stänger domkyrkoförsamlingen tillfälligt Hersökyrkan av Corona-skäl. Till min stora  besvikelse. Regeringen har förbjudit samlingar på över 50 personer. Varför då stänga en kyrka där det normalt kommer ca 35- 45 personer och där det efter coronalarmen endast kommit 20-25? Personer i riskgrupper stannar själva hemma. Eftersom jag inte längre är anställd i domkyrkoförsamlingen, och därmed inte lyder under någon arbetsgivare, tar jag mig friheten käfta emot. Och jag gör det så mycket frimodigare som jag redan innan beslutet fattades talade med domprosten i telefon och argumenterade för min uppfattning. 
 
Och förra veckan kom även tidningen Kyrka & Folk där det i en tankeväckande artikel berättades om det kyrkliga agerandet under pestutbrottet i Sverige på 1700-talet. För att det inte skulle bli för trångt i kyrkan, med ökad smittspridningsrisk utökade man på sina håll antalet mässor så det skulle bli färre deltagare vid varje tillfälle. Mässa både onsdag och fredag utöver söndagar. Tvärt emot strategin nu alltså. Viktigt att alla kunde få del av nådens medel.
- Kyrkan stod dock kvar vid sin kallelse, sammanfattar skribenten den delen av artikeln.
 
För att inte helt lämna människor åt sitt öde har jag därför beslutat upplåta mitt hem och min kyrkliga utrustning tillfälligt till Missionsprovinsen*** så att mässor kan firas.**** Mässor kommer att firas skärtorsdag, påsknatt, påskdag och annandag.
 
Eftersom utrymmet i vardagsrummet är begränsat och möjlighet till anbefalld social distansering (= inte sitta för tätt) måste ges, ber jag dig ringa mig och "boka" in dig på önskad mässa. Exakta tider får du veta när du ringer.
 
Adress och tel vill jag inte lämna ut på bloggen  så du får googla fram det själv.
 
Alla välkomna - så långt platserna räcker.
 

 
* och ni kommer ihåg mina kriterier för önskat gudstjänstliv: god liturgi, god predikan, riktigt bröd och vin, präst som är man och vigd av riktig biskop
 
** till min yngre brors stora förtvivlan var gång han varit här och inspirerat mig till ny möblering
 
*** Missionsprovinsen är förvisso initierad av andra skäl än Corona-virus men likväl för att kunna bidraga med ett gott gudstjänstliv helt i svenska kyrkans tradition när svenska kyrkan alltmer sviker det och lämnar delar av kyrkfolket åt sitt öde
 
**** i en ordning och tradition som går att känna igen från Hertsökyrkan och med iakttagande av all nödvändig Coronaförsiktighet

Kommentarer
Postat av: Kamraten

Det var som katten....

2020-04-06 @ 21:52:37
Postat av: Kamraten igen

Är du celebrant eller någon annan?

Svar: Det märker man.
Torbjörn Lindahl

2020-04-06 @ 21:55:09
Postat av: Thorsten Schütte

Här i Sala (Västerås Stift) är det än så länge Gudstjänster, även till Påsk. Hoppas man håller fast vid det!

2020-04-06 @ 21:56:44
Postat av: Andreas Holmberg

Ja här i Enånger-Njutånger öser vi också på: Skärtorsdag kl 19, Långfredag kl 11 och 15, Påskdagen kl 11, Annandag Påsk kl 17. Mässa Skärtorsdag, Påskdagen och Annandag Påsk. Riskgrupperna håller sej hemma, och vi har bara varit något dussintal de senaste tre söndagarna. Så varför ställa in när ICA har öppet?

Svar: Mkt bra fråga.
Torbjörn Lindahl

2020-04-07 @ 07:33:27
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Arne Olsson

Tack, Torbjörn! Så handlar en herde med ansvar för hjorden.

Svar: Tack för de orden.
Torbjörn Lindahl

2020-04-07 @ 11:29:54
Postat av: Jonas

Vilken tid är påsknattsmässan?

Svar: Kl 23
Torbjörn Lindahl

2020-04-07 @ 22:56:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0