Gudstjänst utan församling

har jag varit på idag kl 16. Jag hade blivit ombedd predika i Fridsförbundets bönhus för utsändnig via radio/Youtube. Pga Coronasmittan firas alla gudstjänster i bönhuset för närvarande utan församling. Utöver predikant var det bara musiker, mötesledare och två försångare närvarande i lokalen. Och då förstår ni att vi utan vidare kunde hålla många meters avstånd  till varandra.  Men enligt uppgift hade ca 150 varit uppkopplade.
 
Till predikotext tog jag påskevangeliet enligt Matteus.
 
Kristi uppståndelse
 
1. Är ett faktum
som visas av den tomma graven. Som förstärks som ett Guds handlande genom att Gud sänder en ängel att förkunna sanningen och låter ett jordskalv ske.
Kom och se var han låg, säger ängeln.
 
b) men som också blir motsagt
Genom de religiösa ledarnas uppmaning till soldaterna att ljuga.
 Håll fast vid Guds ords sanning när du även i vår tid hör människor som kommer med lögner och teorier för att förneka.
 
2. Måste bli en personlig erfarenhet
Kvinnornas möte med Jesus.
Hur blir uppståndelsen personlig för oss? Genom förlåtelsen /rättfärdiggörelsen. Det är den uppståndne som räcker oss frälsningens gåva. Jesu ord till apostlarna, Jh 20:23: "Om ni förlåter någon hans synder så är de förlåtna" och Paulus i Rom 4:25: "...upptäcktes för vår rättfärdiggörelse skull".*
 
 3. Får konsekvenser
Lärjungarna lyder Jesu ord att gå till Galileen. Varför dit? Fråga inte så mycket, utan inrätta ditt liv i lydnad för Jesu ord. Vad det än gäller. Även om du ännu inte helt förstår.
 
Där, på ett berg, kommer uppdraget gå ut i hela världen.
 
Amen.**

 
* Jag nämnde även (fritt ur minnet) en av mina absoluta andliga favoriter, nämligen ämnet till Anders Nohrborgs påskdagspredikan i postillan Den fallna människans salighetsordning, så lydande: 
Om Jesu uppståndelse såsom så nödvändig till besegling och stadfästelse av nådens förvärvande, att den förutan någon nådens tillämpning ej varit möjlig
 
** och nu får min gamle kamrat vara nöjd när jag äntligen lagt ut stolparna till en predikan här på bloggen

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Till 1 b):
I sin påskpredikan i går framför både viss publik i kyrkan och på nätet framhöll prästen i går att befallningen till vaktmanskapet vid graven att ljuga om uppståndelsen är ett typiskt exempel på uppkomsten av "fake news".

Svar: Kanske historiens första kända fake news.
Torbjörn Lindahl

2020-04-13 @ 10:05:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0