Annorlunda kväll

blev det.
 
Redan igår kväll ringde gammal ungdomskompis från Umeå, som är s k total astronominörd (i alla fall om man ska tro hans barn!) Och sa ivrigt i telefon:
Tobbe, i morgon kväll är det något du måste gå ut och se i ditt teleskop!
- ???
Det visade sig att planeten Venus  som nu ett bra tag varit synlig på aftonhimlen, skulle passera nära, eller rent av framför stjärnhopen Plejaderna (i dagligt tal Sjustjärnorna). Det kan dels se vackert ut med den starkt lysande planeten omgiven av ett hov av bugande stjärnor, dels dröjer det 8 år till nästa gång, vilket betyder att alla med minsta lilla amatörastronomambitioner måste se fenomenet i kikare eller teleskop. (Folk med nördambitioner måste fotografera).
 
Jag nöjde mig att titta, både i kikare och teleskop. Jag lockade med mig pensionerade kollegan Mats och vi åkte ut till mitt favoritställe vid Persön och lekte amatörastronomer i en dryg timme före midnatt. De stelfrusna fingrarna sa mig att det var dags fara hem. Innan vi vände bilen hemåt sa vi att ska man i längden hålla på med dylikt i denna kyla måste man vara nörd. Hemma för en värmande kopp te såg vi att temperaturen sjunkit till -13°.
 
Väl i fåtöljen för att bjuda kära läsarna på denna upplevelse såg jag i e-posten en fin bild från en riktig astronomi-nörd.
 
 
 Foto: Thommy Bäckström. Jämteböle.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Underbart! Sörjer dock att inte Betelgeuse exploderade, som Coronasupernova ;-)
Astronomi älskar jag, om astrologi tycker jag inte...

2020-04-04 @ 08:26:33
Postat av: Andreas

Ja, det var verkligen nördigt! Men det är inte längre så nördigt att vara nörd, läste jag nånstans - nörden är nuförtiden något av en hjälte. Dessutom kallades i KAK:s bilatlas (som inte längre ges ut, Motormännen som förminskar Norrland svårt är tyvärr ensamma kvar på pappersbilkartefronten) den del av Älvsbyn som ligger öster om Piteälven för "Nördbyn" som jag antar betyder "Norra byn" - fast den borde ju heta "Östra byn" om det gällde väderstreck så det kanske faktiskt har något med "nörd" att göra. Kanske du kan fråga den gamle kamraten?

2020-04-04 @ 15:51:30
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0