Kyrkomöte och partipolitik

med underrubriken Politisk påverkan på Svenska kyrkans kyrkomöte 1930-2018. Det är boken jag just avslutat. En rejäl tegelsten av Klas Hansson utgiven på Artos förlag.
 
Lite torr och tråkig kanske. Dels för att det är en undersökning som snarast för tankarna till akademisk avhandling, dels för att ämnet är så deprimerande: att se hur det politiska inflytandet påverkat kyrkan på ett sätt som borde vara en kyrka främmande, både organisatoriskt och innehållsligt. Lite mer av debattbok hade gjort den mer engagerande.
 
Egentligen säger den inget som jag intet redan vetat eller åtminstone anat,  men här får man en stor del av Svenska kyrkans 1900-talshistoria kronologiskt och systematiskt med fokus på kyrkomötets utveckling.
 
Några detaljer ids jag inte referera, utan nöjer mig med att återigen konstatera det jag trott i årtionden: de politiska partierna och samhälleliga ideologierna ligger som en blöt rysk pälsmössa* över kyrkan.
 
Jag upprepar det jag länge upplevt, många gånger tänkt och sannolikt tidigare uttryckt (i alla fall antytt):
 
Jag älskar och uppskattar fortfarande innehållet i Svenska kyrkans historiska arv; lära, ordningar, ämbete. Jag trivs på de ställen - dock tyvärr sakta allt färre - där detta goda arv kommer till uttryck i ett fullödigt gudstjänstliv.  Men den nuvarande organisationen/institutionen Svenska kyrkan  sådan den idag framträder i sin politiserade form = ????
 

 
* formulering av min f d chef, förre kyrkoherden i Nederluleå, Alf Hansson (men då syftande på helt annat sammanhang)

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Går det av boken att bedöma hur olika politiska krafter påverkat? Hos en del förklaras allt ”elände” med s-inflytande men mig veterligt har SAP aldrig varit i majoritet.

Svar: Författaren går tydligt igenom politisk påverkan från alla håll och kanter. Men det är klart att (s) får föhållandevis stort utrymme. Socialdemokraterna har ju varit den dominerande politiska kraften under den tid undersökningen täcker.
Torbjörn Lindahl

2019-11-01 @ 13:08:26
Postat av: den gamle igen

Såär det ju i allmän politik men i kyrkan har det ju inte varit så - eller. Har borgarna då agerat motståndare till eller medlöpare till de sekulära SAP?

Svar: Jo, så är det ju i allmän politik men eftersom kyrkan varit statskyrka under större delen av den tid som undersökts och de flesta partier fortsatt att direkt eller genom, formellt fria men partinära organisationer, fortsatt att påverka kyrkan så är det ju som det är.
Själv har jag svårt komma från intrycket att (s) i många avseenden varit ganska drivande i många av politiseringens olika aspekter och att de borgerliga i allt väsentligt följt med, i alla fall efter en tid, med möjligen viss opposition i enstaka frågor. T ex att fp motsatte sig Lagen om svenska kyrkan, att (c) länge förordade indirekta val t kyrkomötet mm.
Torbjörn Lindahl

2019-11-01 @ 14:51:24
Postat av: Jag igen

Så det betyder att när en del allmänborgerliga kritiker av kyrkan som den blivit skyller sossarna för allt är det lite orättvist. De borde i stället jaga quislingar i egna led - eller?

Svar: Vad ska jag svara på det? Vem beskyller sossarna för "allt" - på ett sätt som snarast skulle göra de borgerliga helt oskyldiga?
Men låt oss tänka lite kontrafaktiskt:

a) sossarna har aldrig funnits, eller varit så små att dom saknat tydligt inflytande. Sverige har en stor del av 1900-talet dominerats sv Folkpartiet. Och senare årtionden av Centern resp Modetaterna. I så fall tror jag att mycket i kyrkan kunnat vara ganska annorlunda.

b) borgerligheten har varit nästan obetydligt liten och sossarna har i hundra år helt ensamma kunnat dominera hela spelplanen. Då tror jag allt med kyrkan utvecklats väsentligen som nu, eller mer radikalt och sannolikt snabbare.

(OBS! detta är mina funderingar, inte författarens.)

Det framgår nog av boken att sossarns t ex varit mycket tydliga i sin avsikt förändra kyrkans beslutsapparat i enlighet med folkstyrelseprincipen (t ex ingen särskild prästrepresentation i kyrkomötet, ingen rösträtt för biskopar, direktval mm).
Torbjörn Lindahl

2019-11-01 @ 21:53:57
Postat av: den gamle tjurskallen

Och just i detta som varit deras tydliga avsikt har de fått stöd av ett eller flera borgerliga partier vars allmänpolitiska medlemmar inte sällan bubblar och sosse-ockupation av kyrkan, vänstervridning etc.

Svar: Så kan man ju se det.
Torbjörn Lindahl

2019-11-02 @ 08:52:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0