Tjuv och polis

hette en TV-serie som gick under hösten. Tio helt vanliga människor skulle utföra ett rån och sedan lyckas hålla sig undan polisen och ha bytet gömt i 14 dagar. Sedan skulle ett antal professionella poliser - kriminalpoliser, utredare, förhörsledere, brottsplatsundersökare, spanare och tekniker av olika slag försöka finna bevis och infånga tjuvarna. Polisen lycksdes fånga nio av de tio inom den utsatt tiden men om två av "tjuvarna" bara planerat rätt sista minuten och fått tio sekunder till på sig så hade dom också klarat att lämna in bytet till TV:s programledare på avtalat ställe inom utsatt tid.
 
Programmet var roligt att följa och se hur polisen kan använda minsta detalj och nysta vidare på den och så steg för steg finna bevis mot de misstänkta.
 
Men det var ju några av "tjuvarnas" beteenden som var så oerhört klantiga att man nästan undrar om dom var planerade av programskaparna för att polisen överhuvud taget skulle få någon ingång i denna grupp av polisiärt helt okända människor.
 
Det jag tänker på är framför allt
- att ett par av tjuvarna falskskyltade sin bil med spanska skyltar som dom fått vid någon tidigare utlandsvistelse
 
Det är väl elementärt att polisen skulle spåra de registreringsskyltarna och se vem dom tillhörde.
 
När sedan detta par var misstänkt och polisen börjat kartlägga deras liv bla med hjälp av s k masttömning för  att se var deras mobiler befunnit sig, då kunde polisen finna att en stor grupp befunnit sig tillsammans med de redan misstänkta en tid före brottet. Klantighet nr två blir alltså
 
- att alla (åtminstone de flesta) haft sina mobiler med med till "planeringsmötet".
 
Det var ju bara för polisen att i tur och ordning rikta misstankarna mot dem som varit i närheten av de redan misstänkta. Elementärt: använd vid brott kontant-mobil och släng den sen från Finlandsfärja eller liknande. Eller ha inte med mobil alls i något sammanhang som har samband med brottet.
 
- att en av tjuvarna gick och storhandlade för en del av pengarna.
 
Att "ligga lågt" i 14 dar hade knappast varit ett problem för någon av "tjuvarna".
 
Och sist när slutet av 14-dagarsperioden närmade sig och "tjuvarna" fått besked om var dom skulle överlämna pengarna till programledaren för att gå i mål, då sker den ultimata klantighet som får en handfull av de sista ännu "fria" av de inblandade att tas i polisens nät:
 
- "tjuven." Jan (hette han väl) skriver ner tid och plats i sin mobil, men raderar det sedan.
 
När jag såg detta så tänkte jag "det är inte sant". Så klantigt. Och det var då min tanke kom att detta var beställt av programmakarna bara för att kunna visa polisens teknikers förmåga att återskapa raderad text i datorer och mobiler.
 
Även det ovan nämnda att alla "tjuvarna" (de flesta?) hade sina mobiler med till det gemensamma planeringsmötet. Det var som att det var med bara för att visa vad polisen kan få fram genom s k tömning av mobilmaster
 
 Vore roligt om TV ville göra ett nytt Tjuv och Polis men denna gång utan så uppenbara klantigheter från "tjuvarnas" sida.
 
Jag anmäler mig frivilligt som "tjuv". Kanske får jag då chansen sitta anhållen eller rent av häktad. För mig som varit både fängelse- och häktespräst i åratal vore det intressant få se den verkligheten även från andra hållet.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Tja, i verkligheten verkar ju bovarna inte alltid högbegåvade. De klipskaste rånar inte banken, de öppnar en bank...

2019-12-01 @ 15:31:56
Postat av: Jonas M

Ja jag såg också den serien och instämmer i hur oerhört klantiga de var på många sätt som inte reflekterar mer över vilka spår mobiltelefoner ger och att det ligger i farans riktning att det finns övervakningskameror på kommunens återvinningscentral, bland annat.

Ja hade ju varit intressant med en präst som tjuv..skulle väl gå att skylla på att gänget var en bönegrupp som hade haft sammankomst, sen skulle väl åklagaren vilja ha väldigt gott på fötterna innan det blir husrannsakan i kyrkan.

Svar: Utmärkt idé. "Tjuvarnas" planeringsmöte i kyrkan under böne- eller bibelstudiekväll.
Torbjörn Lindahl

2019-12-14 @ 22:21:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0