Alla helgons dag

Enligt svenska almanackan har det varit idag. En fin gudstjänstdag, tycker jag. En allhelgonadag är jag alltid i kyrkan. Men andra tycks se det på annat sätt.Det var bara knappt 20 i Hertsökyrkan idag. Var höll dom andra hus? Är det bara att dom ogillar gå i kyrkan en lördag? Eller har dom rest till sina hemorter för att lägga en blomma på en föräldragrav? Nånstans höll dom till i alla fall.
 
Nå, fler eller färre, en högmässa är aldrig fel. Idag hjälpte jag Bosse med distributionen för första gången efter stroken. Tidigare söndagar har jag avstått av rädsla att jag ska snubbla eller tappa kalken. Det gick bra idag. Men nog kände jag mig aningen osäker och samma fart som normalt var det inte.
 
Hem efter kyrkkaffet för lite mat och sen åter till Örnäsets kyrka kl18 för årets minnesgudstjänst. Mamma har ju dött i år (i morgon är det tre månader sedan). Även minnesgudstänsterna har minskat vad gäller antal deltagare. Ca 40 idag + kör och medverkande. Redan för flera år sedan då det i alla falĺ var drygt 150, tyckte man det var lite. På 90-talet var kyrkan proppfull vid minnesgudstjänsterna.
 
Beror denna utveckling på något särskilt (som vi skulle kunna göra något åt) eller är det helt enkelt bara så att den sista generation som har så pass mycket kvarvarande känsla för kyrkan att de låter den få räknas med när något ska hända i släkt och familj - den generationen är nu definitivt på väg att försvinna?
 
Kanske dags att minnas gamla tider genom att sjunga psalm 146 i gamla psalmboken Vem är den stora skaran där. Den i särklass finaste och innehållsrikaste av allhelgonapsalmer. Som av (för mig åtminstone) totalt oförklarliga skäl inte kom med i nuvarande psalmbok.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Minnesgudstjänsten i Kristina Kyrka i Sala sö kväll var mycket välbesökt, tydligen en tid som passar många. Snubblade över den här vinklingen tilll allhelgonahelgen:
https://www.vlt.se/artikel/insandare-bortkastat-med-rod-dag-pa-en-lordag

2019-11-04 @ 11:22:56
Postat av: Jonas M

Kanske borde man återgå till ordningen med att fira Alla helgonsdag mässan på fredag kväll, alla själar på lördagen och "vanlig" mässa på söndagen? Men tyvärr är det nog mer än vad man orkar med..och då menar jag inte prästerna i och för sig.

Sen behöver man skilja på vad som firas på de olika dagarna.

Svar: Absolut gäller det att skilja firningsämnena för de olika dagarna. Jag har alltid känt det tveksamt att "I himmelen, i himmelen" ska vara så naturlig som huvudpsalm på Alla helgons dag, när vi nu även har söndagen med temat "Vårt eviga hopp". Jag tycker den passar bättre där.
Som huvudpsalm på Alla helgons dag har jag (även sen vi fick nuvarande psalmbok) ofta använt G:a ps bokens 146 "Vem är den stora skaran där.." som jag tycker är den i särklass finaste allhelgonapsalmen. Både innerlig och allvarlig. Beklagar mycket att den inte kom med i senaste psalmboken.
Torbjörn Lindahl

2019-11-09 @ 15:55:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0