P (s) minus 38 Psalmval

Varför kommer jag att tänka på det? Jo, därför att jag drar mig till minnes en av mina första veckomässor i Gammelstad. Var det rent av den första, min prima missa som jag förrättade onsdag 13 juni 1979? Osäkert. För vad jag minns var väl Mikael Palo semestervikarie för Gunnar Edberg under den sommarläsningsperioden? Eller var det senare samma sommar eller rentav någon senare sommar han vikarierade? 
 
Hur som helst. Det tillfälle jag nu tänker på var det Gunnar som spelade. Upplärd som jag var om nödvändigheten visa respekt även för kyrkomusikernas yrkesutövning ringde jag Gunnar redan på tisdagen för att lämna psalmerna till onsdagens veckomässa. I telefonen hör jag då ett "host, host, harkel, harkel", följt av
 
Ja, alltså hm, hm... en veckomässa....vi säger så här: om psalmlappen ligger på orgelpallen när jag infinner mig i kyrkan tre minuter i sju (läs kl 19) så är det utmärkt.
 
Och där fick jag min första handgripliga lektion i konsten att jobba ihop med kunnig och rutinerad organist. Rutinerade organister har jag sedan jobbat med många gånger. Ett tillfälle som också fastnat i minnet gäller en begravning i Örnäsets kyrka många år senare. Precis före klockringningen inser jag att jag glömt framföra musikönskemålet Air av Bach till tjänstgörande musiker. Jag  smyger bort till orgeln och viskar till Monica Wasberg. Eftersom hon har den flera minuter långa klockringningen på sig är det inget problem få fram noter och spela enligt önskan.
 
Men under åren har jag även jobbat med mindre rutinerade musiker som även för enkel veckomässa önskat få psalmerna minst två dagar i förväg.
 
 Själv har jag väl haft uppfattningen att en fast anställd utbildad musiker alltid "på uppstuds" ska kunna spela vilken som helst av psalmbokens psalmer (även om preludiet bara blir ett ytterst enkelt intro) - precis som jag ansett att en präst alltid helt oförberedd ska kunna hålla en enkel andakt - en av gångna söndags texter, lämplig psalm, ev några väl valda ord och kort fri bön, Fader vår och välsignelsen. Numera när man dessutom kan ta hjälp av Tidegärds-appen i telefonen har ju en präst inget att skylla ev upplevd oförmåga på.

Kommentarer
Postat av: Maria

Det är mycket mer än psalmer och Air som förväntas av oss nuförtiden. Som tur är så heter jag Robert Wells, så det är inga problem. Haha.

Svar: Och hur vitt och brett ska man gå med på alla önskemål, t ex att skippa psalmer och orgelmusik för inspelad musik?
Torbjörn Lindahl

2019-05-04 @ 13:19:51
Postat av: Maria

Psalmer måste man ha men orgelmusik är inte obligatorisk. Dock tycker jag att det är bättre med levande musik i någon form än inspelad.

Svar: Håller med
Torbjörn Lindahl

2019-05-04 @ 15:53:56
Postat av: Anonym

Anders Bondeman, organist och legendarisk improvisatör lär ha begärt att få söndagens psalmer på tisdagen. Under veckan utarbetade han tre olika typer av koralförspel till varje psalm. På fredagen bestämde han vilket av förspelen han skulle använda till varje psalm och förfinade dem till söndagen. Den ribban ligger där den ligger!
/ Daniel G

Svar: Dock får inte ribban ligga så högt att prästen hela tiden river!Om jag som präst ska göra ett bra psalmval kan jag också ha behövt komma en bit i predikotankarna innan psalmerna väljs.
Torbjörn Lindahl

2019-05-04 @ 23:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0