Men idag tog jag den

Chansen att fara ut och vara amatörastronom alltså.
 
Hela eftermiddagen var det klart väder och skulle det bara hålla i sig så...
 
För tidigt om aftonen ville jag inte fara. Tillräckligt mörkt skulle det vara. Kring 19 började jag förbereda mig, bl a ringde jag gammal kunnig ungdomskompis och bad om förslag på lämpliga objekt att rikta teleskopet mot. Sen iväg. Till stället jag funnit en bit bort från stan. När jag klev ur bilen och blickade uppåt så var det den stjärnklaraste kväll jag upplevt sedan jag köpte teleskopet. Men vad händer? Med fart så snabb börjar molnen täcka himlen och efter ca tjugo minuter var det bara att packa ihop. Vad kallar man sånt? Osis? Eller "Det är så det är för en amatörastronom"?
 
Suck!
 
Men inte tog  eländet slut där. Plötsligt insåg jag under hemkörningen att jag lagt planisfären på biltaket. Hade jag kommit ihåg lägga den i bilen före avfärd? Snabb koll. Nej! Alltså återfärd till observationsplatsen. Tur att planisfären är inplastad så den ska tåla utomhusliv. En stund i den mjuka snön var inte till någon fara.
 
Men skam den som ger sig. Nu väntar vi på nästa stjärnklara kväll....
 
.....Och den verkar redan ha infunnit sig ser jag nu när jag tittar ut genom fönstret efter idogt bloggande. Blir man sugen fara ut igen? Utan tvekan! Men nu är det för sent. Det är ju arbetsdag i morgon. Och trots att jag redan mentalt pensionerat mig måste jag kanske göra någon nytta...

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Du menar att du hittade igen planisfären? I snön? I mörkret? Sannerligen, Herren står dig bi i detta som du företar dig! Orden om att skåda stjärnorna gällde kanske inte bara Abraham, även om upptaget att se om du kan räkna dem måste kännas betydligt mer utmanande med teleskop!

Svar: Nåja, i bilstrålkastarnas sken när jag körde tillbaka till platsen där jag nyss haft bilen parkerad. För Abraham hade det väl räckt att kunna räkna till ca 6000 ( om inte hans ögon redan börjat bli skumma som en generation senare för hans son) men med teleskop hade han behövt vara betydligþ bättre i matematik!
Torbjörn Lindahl

2019-03-06 @ 07:15:49
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0