Mer funderingar

Utifrån boken jag senast bloggade om.
 
Den om den pakistanska muslimska kvinnan som
blev kristen alltså. Det var ju inte så lätt för henne. Vi bortser då från det faktum att det i princip var dödsdom om hon offentligt skulla säga att hon blivit det. Några kristna träffade hon väl under sitt sökande som var beredda dela böcker och undervisningsmaterial, och låna henne en bibel - om det fick ske i hemlighet. Men var skulle hon kunna ta del av materialet? Svaret blev att besöka en kristens arbetsplats och sitta och läsa där och ljuga för sin mor att skoldagen på universitetet innehöll en extra eftermiddagskurs.
 
Nå, nu ska jag inte avslöja hela bokens innehåll idag heller. Bara berätta hur mina tankar for vidare. Det kanske inte bara är i Pakistan och liknande länder som det i praktiken är omöjligt bli kristen. Hur är det i vårt land?
 
Jag ställer frågan så här: hur många vuxna känner du som nu är tydligt bekännande kristna men som vuxit upp helt utan tydligt uttalad kristendom i vare sig föräldra- eller i mor- och farföräldragenerationen? Räkna inte med människor i min generation (födda 50-talet) eller lite yngre, för vi växte upp i en tid då hela samhället till stora delar var genomdränkt med kristendom, i alla fall i yttre mening.*
 
Nej, fundera över lite senare generationer. Under 80-talet (särskilt när man var präst i Nederluleå) var det inte helt ovanligt ha konfirmander som visserligen inte hade tydligt bekännande föräldrar, men där uttalad kristendom fanns i tidigare generation. Men hur många är det idag?
 
Eller ska vi göra undersökningen på annat sätt; ni som har barn i gymnasieålder (eller är unga nog minnas er egen gymnasietid), hur många klasskamrater är/var kristna och är/var dom uppvuxna i bekännande kristet hem?
 
Min hypotes är att det (i landet, norrbotten, Luleå?) finns ytterst få tydligt bekännande kristna (oavsett om dom är svenskkyrkliga, katoliker, invandrare, laestadianer, EFS:are, frikyrkliga) som inte är uppvuxna i kristet hem.
 
Alltså, krävs det i praktiken ett medvetet kristet barndomshem för att ha en rimlig chans att någon gång själv bli kristen? 
 
Kanske ska vi alltså på allvar börja vänja oss vid tanken inte bara att det är ovanligt bli kristen i Sverige (om man inte har det "med modersmjölken"), utan att det i de allra flesta fall är omöjligt - om man inte av en ren slump råkar lära känna någon som blir ens vän och medvandrare under kortare eller längre del av vägen.
 

 
* tramporgel och koralbok i alla klassrum, daglig morgonbön t o m åk 5, varje lördag åk 6

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Jag känner flera av den sort du undrar om man känner någon - alltså folk som inte var med i kristna sammanhang redan som spermier. Ändå är det en viktig sak du aktualiserar.
Och i min hjärna flyter fler tankar upp. Eller snarare frågor. Jag ger tre:

1. Inte alla barn uppvuxna i bekännande miljöer blir (åtminstone till det yttre) som vuxna "kvar i tron". Också i den kategorin blir det "nettoförlust". Varför?
2. Många gånger kommer flera med näst intill helt sekulär bakgrund med i och efter konfirmationen. Deras anknytning upphör i 20-åren? Varför?
3. Väldigt många är inte - nu tänker jag vuxna - är inte med i församlingssammanhang eftersom de har varit där, åtminstone "tittat in". Det de då mötte kändes inte angeläget, föll dem inte på läppen. Varför?

I kapitel 4 hos profeten Hosea ges gudsfolkets ledning ansvaret för sakernas tillstånd. 1917 års översättning är tydligare då vers 4 blir något av en mellanrubrik. Det talas om "prästen" vilket inte skall enkel-tillämpas enbart på oss präster av idag. På Hoseas tid stod prästerna ensamma som ledare, idag delas ansvaret på förutom oss också förtroendevalda, andra anställda och de som har/ges tolkningsföreträde och rollen av lokala kultursättare i kyrkliga/kristna sammanhang.

Och mina frågor blir mer riktade:

1. Hur kan troende människor - däribland jag och du - år ut och år in acceptera lägen, former, attityder och församlingskulturer som inte ens egna barn finner meningsfulla?
2. Hur kan troende människor - däribland jag och du - år ut och år in acceptera lägen, former, attityder och församlingskulturer som inte ger unga människor det de behöver och önskar av ansvar, delaktighet och uttryckssätt?
3. Hur kan troende människor - däribland jag och du - år ut och år in acceptera lägen, former, attityder och församlingskulturer som gör att "intittare" får känslan av att de inte ens efter ett års gluttande i porten riktigt accepteras och räknas med?

Eller kortare sagt: Hur bryter man sönder de rådande formella och informella makt- och inflytandeskrukturer som bara befäster det sätt att fungera som vi ser inte "lönar sig"?

Ämnen för flera blogginlägg - typ.

Svar: Jag ska inte låtsas som att jag har självklara svar.Ämnen för fler blogginlägg? Absolut! Frågan är bara på vems blogg?
Torbjörn Lindahl

2019-07-23 @ 12:08:23
Postat av: Thorsten Schütte

1. Inte alla barn uppvuxna i bekännande miljöer blir (åtminstone till det yttre) som vuxna "kvar i tron". Också i den kategorin blir det "nettoförlust". Varför?

I vissa fall kan det beror på för mycket av fromhet och fundamentalism som gör att man vid vuxenblivandet kastar ut barnet med badkaret och överger tron helt. Jag var nära detta också, men räddades av jag efter flytt till Sverige gav en ny församling en ny chans.

2019-07-23 @ 18:36:29
Postat av: Erica H

Jag hoppas inte din hypotes stämmer. Jag har "känt till" många som blivit kristna utan att ha uppfostrats i ett kristet hem. Tror däremot det är svårare idag att få människor som blir troende att stanna i församlingslivet i kyrkan och växa vidare.

Suget efter traditioner & andlighet är stort idag i samhället. Många har inte blivit kvar inom kyrkgemenskapen som jag känner till. Jag förstår dem. Jag har själv tänkt samma tankar många ggr. Var passar jag in? Församlingskulturerna kan vara exkluderande. Församlingsliv är knepigt och vet inte vad det egentligen innebär? Det pratas mycket om hur vi som kyrka "bör vara" men inte "hur det faktiskt är". Vi har ju ett gemensamt ansvar för gemenskapen. Tyvärr finns inte alltid den synen.

2019-07-27 @ 21:01:46
Postat av: Jonas M

Uppenbarligen finns det goda exempel på dem som inte växt upp i ett kristet hem men ändå blivit helgon t.o.m. Förutsättningarna är dock sämre varför en god kristen uppfostran inte kan underskattas, familjen som den lilla kyrkans gemenskap.

2019-07-31 @ 11:05:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0