Tjugondedag Knut

kallade vi alltid denna dag under min barndom, även om den väl snarare borde heta Tjugondedag Jul. Nå, nu ska julen vara slut. Understundom händer det att jag städar bort julsakerna denna dag. Ibland får dom vara kvar ända till Kyndelsmässodagen (2 febr) som är den sista dag på kyrkoåret som bestäms med utgångspunkt från julen.* I år åker nog julsakerna bort idag, eller i praktiken imorgon som är ledig vardag. Då har man tid för sådant arbete utan att behöva känna att man jobbar på söndag.
 
Hemmavarande sonen och jag firade ut julen genom att dricka kaffe på maten i vardagsrummet med gott om levande ljus tända.
 
Dagens gudstjänst i Hertsökyrkan givetvis. Vi var väl ett drygt tretttiotal. Mitt under gudstjänsten insåg jag att jag valt två psalmer med samma melodi; 36 och 350. Ett misstag, tvingades jag erkänna för församlingen eftersom jag alltsedan min prästutbildning följt principen att aldrig ha två psalmer med samma melodi i en och samma högmässa. Att dela upp en psalm och t ex ha inledande verser som ingångspsalm och slutverserna som utgångspsalm är däremot tillåtet.
 
Detta faktum att jag (vad jag minns) bara denna enda gång misslyckats med att följa en i övrigt konsekvent genomförd ordning, tog jag i predikans inledning som anledning att visa hur omöjligt det är för oss människor att bli rättfärdiggjorda i egen kraft; det behövs bara fel på en enda punkt för att rättfärdigheten ska vara förstörd.
 
Idag måste jag varit antingen osedvanligt långrandig eller osedvanligt tråkig; det var nämligen (minst?) två personer som tittade på klockan under predikan. Det brukar normalt inte hända.
 
Igår beställde jag på nätet ytterligare några astronomitillbehör. Allt för att bli amatörastronom (med stark betoning på amatör.) Nu krävs bara klart väder.
 

 
* detta är inte riktigt sant inser jag efteråt. Så nu på fredag kväll före femte söndagen efter trettondedagen erkänner jag att de gånger Trettondedagstiden räcker längre än till Kyndelsmässodagen så blir det ytterligare söndag(ar) som bestäms med utgångspunkt från julen

Kommentarer
Postat av: Maria

Vore kul att ha fyra psalmer med samma melodi på en gudstjänst. Eller en psslmtavla med följande psalmer:
123
456
789
Finns säkert fler idéer i samma anda.

Svar: Tvingas erkänna att jag inte ser den "ide" som skulle sätta just dessa tre psalmer på samma nummertavla. Men jag är kanske bara morgontrött?
Kan däremot berätta att jag en gång vid en helgsmålsbön i Nederluleå på 80-talet medvetet valde så att "Livets ord" fanns med i alla psalmer.
Torbjörn Lindahl

2019-01-15 @ 00:01:54
Postat av: Ann O Nym

Det måste ju bara bli en domkapitelsanmälan efter ett sådant misstag

Svar: Jag väntar med spänning
Torbjörn Lindahl

2019-01-16 @ 12:54:13
Postat av: Jonas M

Blev det några böner till den helige Knut på trettondagens oktavdag?

Svar: Nej, faktiskt inte. Böner om helgonens förböner är inte en aktiv del av min spiritualitet.
Torbjörn Lindahl

2019-01-16 @ 20:48:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0