Prästmöte

har jag varit på idag. Igår kväll kom en präst norrifrån och sov över. I morse for vi mot Piteå och tog en veniat från staden med oss. Vid Lutherska kapellet i Piteå anslöt fem personer söderifrån, fyra från Västerbotten tillsammans med biskop electus Bengt Ådahl.
 
Det var alltså prästmöte för Missionsprovinsen i norr. Sammanlagt fyra präster vigda i provinsen, tre vigda i svenska kyrkan men som anslutit sig till Missionsprovinsens prästkollegium plus en lekman med venia.
 
Vad gör man då på ett sådant möte? Fikar och ber och samtalar och äter pizza och avslutar dagen med gudstjänst i det fina kapellet. Samtalet handlade givetvis om sådant som präster nästan alltid talar om när dom möts, dvs kyrkosyn och framtidssyn. 
 
Vad kan komma ut av detta? Kan det leda till något positivt för kristenheten i landet? Den som lever får se.
 
Positivt var i alla fall att jag mot slutet av eftermiddagen fick se planeten Mars, just nu ganska lättlokaliserad nära månen. Synd att teleskopet var hemma.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

För 40 år sedan följde jag med blivande schackstorspelaren Robert Åström på "barndag" i Lutherska kapellet. Det var roligt, men han fick vara i stora barnens grupp med Ingemar Andersson och jag fick vara i de små barnens (under 10 år) grupp och drog tjejen framför mej i flätan i ren protest. Jag skäms än idag. Ja, det är ett fint kapell men kunde väl få ett finare namn? Typ Strömnäskyrkan eller så ;o)

Svar: Nej, skulle heller aldrig frivilligt kalla något för Lutherska kapellet. Måste mest vara avsett vara en markering mot frikyrkliga dito. Nå'n typ av Strömnäskyrka fanns väl i närheten. F d distriktskyrka inom sv ky som nu blivit frikyrka (pingst-)?
Torbjörn Lindahl

2019-01-13 @ 00:01:20
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Ole Sandlin

Kan man ha ett finare namn,det heter Strömsnäs Lutherska kapell.en något märklig invändning mot namnet!

Svar: Man kan ha olika uppfattningar om en dylik namnfråga givetvis och jag misstror inte att namnet för många kan vara associerat med många glädjefyllda känslor. För mig har dock det viktigaste under hela min prästtid (strax 40 år) varit att jag hört hemma i svenska kyrkan, eller "Guds församling i Sverige" som man sa förr. Och det är en del av den världsvida, genom hela historien förblivande allmänneliga kyrkan. Ordet "luthersk" har jag alltid uppfattat som del i en begränsning.men givetvis är jag i praktiken starkt påverkad av det andliga arv som varit det "lutherska" bidraget till världskristenhetens samlade skatt. Men man kommer inte ifrån att varje "teologisk" eller konfessionell benämning på samfund, organisation eller byggnad innebär inte bara en bekännelse till något utan (tyvärr?) också en avgränsning mot annat/andra.Så jag tvingas erkänna att jag i de sammanhang där jag verkar aldrig kommer att bidraga till att organisation eller byggnad ges ett namn där ordet "luthersk" ingår.
Torbjörn Lindahl

2019-01-18 @ 14:30:30
Postat av: Ole Sandlin

Följer din blogg och noterat att du "skyggar" för det lutherska.Vad det gäller namnet på kapellet i Piteå har det inget med känslor att göra,för mej är det ingen begränsning utan en bekännelse till det Lutherska,nåden allena,tron allena och skriften allena!

Svar: Roligt att ha läsare till denna ringa blogg. Skyggar? Skulle du ha åhört större delen av mina predikningar under 40 år tror jag svårligen att du skulle finna något som tydligt strider mot luthersk tro.
Torbjörn Lindahl

2019-01-20 @ 11:16:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0