Månförmörkelse

pågår nu. När jag börjar skriva detta strax efter halv sju på morgonen så pågår totaliteten ännu en liten stund. Men nu är jag åter i sängen. Möjligen att jag ännu en gång tar mig upp och kikar igen genom teleskopet. Jag har det stående innanför sovrumsfönstret på övervåningen. Jag vet visserligen att det är ett helgerån att se i teleskop genom fönsterruta men -25° är också en (trivsel-)faktor att ta med i beräkningen.
 
Några kort ska jag bjuda läsarna på. Men betänk då att detta är bilder tagna av en ren amatör som för första gången i sitt liv tar bilder genom teleskop, som står inomhus (!) med mobil som han håller för hand. Utan månfilter (som han helt glömde! vilket hade behövts på första och sista bilder). Får erkänna att fotografering var inget jag i förväg planerat utan tanken föll mig in plötsligt  framför teleskopet. Ingen övning och förberedelse alltså.
 
Håll till godo.
 
Kl 4.52
 
 Kl 5.26
 
Kl 5.41
 
Kl 5.47
 
Kl 6.07 när jag kommit på att jag kunde zooma lite med mobilen
 
Och inte kunde jag - när ovanstående var skrivet och bilderna inlagda - motstå att stiga upp ännu en gång och få en bild under månens färd ut ur jordens skugga.
 
Kl 7.14
 
 
Tvingas erkänna att en hel del av suddigheten på denna bild inte beror på vare sig teleskopets ostadighet eller fotografens skakiga händer utan på värmen från elementet som får luften framför fönstret att dallra. (Men berätta inte detta för någon riktig amatörastronom för då kommer han anse att jag drar vanära över hela skrået.)
 
Men riktigt roligt var det att prova fotografera i teleskopet. En adapter som håller mobilen vid okularet hamnar på önskelistan.
 
De första - ytterst stapplande - stegen  in i amatörastronomins värld således tagna.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Bra tillfälle att inviga teleskopet. Här mulnade det tyvärr :-(

2019-01-21 @ 08:55:11
Postat av: Andreas Holmberg

TACK Torbjörn! Jag var också uppe i morse men insåg att det inte var någon ide att fotografera månen utan tillgång till teleskop. Den var dock fantastiskt vacker i alla skeden - kul att den faktiskt såg lite röd ut när den förmörkades - och vädret var precis så där kristallklart som det INTE varit när jag vid tidigare tillfällen försökt beskåda en månförmörkelse. Senast var jag t o m uppe på "Slaggberget" här i Iggesund, men då tog sig månen inte ens upp över horisonten, d v s över bergen vi har i sydväst. Så bra som förmörkelsen syntes i morse räknar jag dock inte med att kunna få se den fler gånger i livet.

Svar: Håller med. Så här bra lär vi nog knappast få se den igen. Thommy Bäckström i Umeå har enligt egen utsago lagt ut - som jag förutsätter: betydligt bättre - bild på Fb (om den är allmänt tillgänglig eller bara för vänner vet jag dock ej.
Torbjörn Lindahl

2019-01-21 @ 13:59:55
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Torbjörn Lindahl

En kommentar fr Thommy som borde varit här kommer under inlägget "Kvällsmässa"

2019-01-21 @ 23:04:17
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0