Sopa golvet med avkragningen

Det är vad som kommer i tanken när man tar del av den överklagan av domkapitlets avkragningsbeslut som inlämnats av advokat Andreas Stenkar Karlgren. 
 
När man läser överklagan och jämför med domkapitelsbeslutet så inser man vilket "tunnt" och grundlöst beslut domkapitlet producerat. Det är fantastiskt läsa vad en kompetent och kunnig advokat skriver. Kunnig både i det juridiska och i kyrkans tro, bekännelse och lära.
 
Läs själv på Kyrklig dokumentation.
-------
Jag tänkte först ge detta inlägg rubriken Samtal med domprosten om avkragningen eftersom Bosse och jag träffade henne idag. Men efter genomläsning av överklagan fick jag osökt chans till ännu mer publikdragande rubrik.
 
Det var Bosse som bokat möte med domprosten  och sen föreslog att jag skulle följa med. "Hon fattar ju att jag ändå berättar allt för dig". När Charlott godkänt att även jag kom med så gjorde jag det. 
 
Domprosten ville inte säga så mycket mer än det som kan läsas i protokollet. Och om ärendet är korrekt handlagt så ska ju allt som på minsta sätt ligger till grund för beslutet finnas med i beslutstexten.
 
Alltå blev det mest Bosse och jag som fick bekänna vår tro i ärendet:
 
- genom detta beslut så fjärmar sig svenska kyrkan från det som varit Kyrkans tro. (Bosse)
 
- så som den drabbade prästen, enligt redogörelse har undervisat, så har jag (innehållsligt, men med mina ord) undervisat konfirmander många gånger. (Tobbe)
 
- jag vet inte om jag längre vågar ha konfirmander. (Bosse)
 
- det här domkapitelsbeslutet ger uttryck för en helt annan syn på saken (vad man som präst har rätt att säga i undervisningssituationer) än det som förre biskopen (Hans Stiglund) sa när vi (Bosse och jag) talade med honom senhösten 2009 efter kyrkomötets beslut om att tillåta vigsel av par av samma kön. (Tobbe)
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Man undrar vem eller vilka som har utövat så starka påtryckningar på sina domkapitelskompisar att det (som jag fattar det) blev ett enhälligt beslut om avkragning. ”Bra” gjort, liksom. Jag hade velat sitta där och höra och se vem eller vilka som höll i taktpinnen och fick alla andra att dansa.

Svar: Jo, det är svårt att helt komma från känslan att någpn hållit i taktpinnen och styrt de andra.
Torbjörn Lindahl

2019-12-31 @ 20:38:12
Postat av: Den gamle kamraten

Jag skulle ge 50 kronor för att vara en lus i håret på ledamöterna när de skall ta ställning. Om, och i då fall vem eller vilka, någon drev ärendet ända in i avkragningen kakel är intressant liksom om någon åtminstone inledningsvis hade annan uppfattning. Skulle så vara är den personens sits svår. Att vara motvals när andra vill markera är svårt och man tystnar gärna - eller ser åt annat håll.
På den svartvita TVns tid såg jag första gången filmen ”Tolv edsvurna män”. Vid senare tillfällen var den också svartvit - gjord 1957. Googla! Den handlar om civilkurage och att våga. Rekommenderas.

Svar: Den filmen har jag också sett. Gripande.
Torbjörn Lindahl

2020-01-01 @ 11:31:00
Postat av: Anonym

Avsaknaden av ryggrad hos domkapitlets ledamöter ter sig monumental! Nivån på beslutstexten är i linje med en medioker gynasieuppsats skriven av någon som inte deltog på de lektioner där rättskunskap avhandlades.

Svar: Nu låter du nästan som min exegetiklärare Caesarius Cavallin. Så fort han fått in en uppsatts eller interpretation från någon av studenterna och fann många språkliga eller formella fel så utbrast hann " det märks att ni gått nya gymnasiet".
Torbjörn Lindahl

2020-01-01 @ 17:00:01
Postat av: Svägerskan

Att Svenska kyrkan teologiskt är på fall och att politisk korrekthet råder är inget nytt. Ur den aspekten är jag inte förvånad. Det som förvånar och i viss mån skrämmer är att det i domkapitlet sitter erfarna och kunniga jurister. De borde vara pålästa, ha gjort samma gedigna genomgång som advokaten och motsatt sig beslutet om avkragning. De borde veta att beslutet inte kan hålla i överklagandenämnden eller? Det finns risk för att detta blir hur pinsamt som helst för vissa...

2020-01-02 @ 10:04:11
Postat av: Den gamle (skämtsamt konspiratoriska) kamraten

Eller kan det vara så att man i kapitlet tänkt i dessa steg:
1. Vi klämmer till utav katten! Avkragar. Då blir de som klagat glada och klandrar inte oss. Saken rinner med tiden ut i sanden.
2. Överklagandenämnden rättar till efter några månader. Då blir de som tyckt vi var för hårda glada och saken rinner med tiden ut i sanden.
1+2=3. Alla glada - får vi hoppas

Svar: Utan att ha tänkt att domkapitlet medvetet skulle velat föra saken i de banorna, så har jag nog tänkt att detta skulle kunna bli den praktiska följden.
Torbjörn Lindahl

2020-01-02 @ 14:22:34
Postat av: Svägerskan

Förstår era tankegångar men det gör mig inte mindre beklämd. Juristerna sitter väl i domkapitlet just för sin juridiska kompetens och borde inte vika ner sig till oprofessionalitet för att behaga biskop och opinion. Lite integritet och yrkesstolthet kan man väl begära eller är det omodernt nu för tiden?

Svar: Jp visst ska jurister hålla sig till regelverket.
Såg igår på TV om advokat Leif Silbersky. Man fick höra flera resonemang om att en handling som av de flesta uppfattas som moraliskt förkastlig likväl inte är olaglig i lagens mening.
Torbjörn Lindahl

2020-01-03 @ 09:47:42
Postat av: Kamraten igen

Det lär också finnas teologer i kapitlet - enligt utsagor. Att dessa inte haft kläm på att det finns en hierarki i vad som är norm och rättesnöre för ”Svenska kyrkans tro, lära och bekännelse”. Bibel först. Fornkyrkliga bekännelse (tre stycken) sedan. Augsburgska bekännelsen därefter och sedan resten av bekännelseskrifterna. Därefter av kyrkan antagna böcker typ Kyrkohandbok, Psalmbok osv. Ochlängrr ner i traven kanske annat. En åsiktsmarkering 2005 i en speciell fråga kan rimligen inte platsa högt i rangordningen och utgöra krav på avkragning.

Svar: Men hierarkier är väl patriarkala? Och allt sånt hade ju försvunnit med julevangeliet, eller hur det nu var Antje sa.
Torbjörn Lindahl

2020-01-03 @ 15:21:16
Postat av: Lotta

Tar man fan i båten.Bocken till trädgårdsmästare.Det finns fler passande ordspråk som passar in på somliga potentater. Inte konstigt att sv kyrkan ser ut som den gör, när den styrs av ateister och andra oliktänkande än kristna. Visst, det finns säkert någon enstaka kristen där också, men Bibeln är vår grund och uppdraget som Jesus gav oss gäller fortfarande, även om många vill hävda helt andra grundförutsättningar. Som att COOPs ledning skulle besittas av Icahandlare, eller SAS ledning skulle besittas av Ryan Air. Det är bara för sorgligt! Rensa i de egna leden innan det är på tok för sent,och för jösse namn - Damma av Bibeln, läs och begrunda vad den säger om den kristna tron!

2020-01-04 @ 21:03:59
Postat av: Jonas M

När det gäller jurister är det som med läkare, man kan inte vara specialist på allt. När det gäller mål av detta slag finns det säkerligen inte någon mer kvalificerad än advokaten i fråga. Sen tror jag att det är en fördel här att vara både jurist och präst.

Svar: Det är nog en fördel vara både jurist och prästt i mål som detta.
Torbjörn Lindahl

2020-01-05 @ 22:33:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0