Snart kan vi ha prästmöte

här i huset.
 
Hela hösten har jag haft en ung präst som  hyresgäst. Han vidareutbildar sig på Universitetet* härstädes. Under  vårterminen kanske jag hyr ut mitt andra lediga rum till annan präst som också kommer vara i staden i vidareutbildningssyfte. Dock ej på samma läroanstalt. Till detta kommer att jag under några dagar i januari tar emot ytterligare en präst söderifrån när han besöker närbelagna läroanstalten i tentamenssyfte.
 
Om vi väljer exakt rätt dag skulle vi ju kunna fira mässa vid mitt husaltare med fyra koncelebrerande präster.
 

* det tar alltid emot stt säga (Tekniska) universitetet om det som vi Lulebor i nästen 50 år kallat Högskolan

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Man kan fundera på varför det ska heta tekniskt universitet, när vi har KTH, LTH (Lund) och CHT (Chalmers).

Svar: Jag tror att namnet dels beror på att man måste ha något internationellt (= engelskspråkigt) gångbart. Och då går inte ordet högskola för det kan inte översättas "high school", vilket ju i USA bl a snarast är motsvarande vårt gymnasium. Vad tillägget "tekniska" beträffar så är det nog så att Luleå "universitet" är långt ifrån den bredd i utbildningslinjer som traditionella universitet har. Trots att det finns lärarutbildning mm. De flesta studenter går någon teknisk linje.
Vad sedan dess tekniska kvalitet beträffar, så har Luleå tekniska högskola, trots sin relativa litenhet, ändå alltid varit en innehållsligt "stor" teknisk högskola där man också bedrivit riktig forskning (som vid bl a KTH och Chalmers) och inte bara haft undervisning, som vid vissa andra mindre tekniska högskolor.
Torbjörn Lindahl

2019-12-19 @ 17:12:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0