Släktfest

har jag varit på i dagarna två. I Umeå.
 
Samling för Släkten Lindahl från Galagök, dvs alla ättlingar (med ingifta) efter bondsonen från byn Galagök i Ångermanland, sedermera prästen i Umeå, Olof Ersson Lindahl f 1685.
 
Över 10000 både döda och levande släktingar - allra flest ännu levande - finns i - det hittills framforskade! -släktregistret.
 
Ca ett hundratal närvarande. De släktsamlingar som det under åren inbjudits till har ofta hållits på någon av de norrländska orter där prästerna i släktens äldsta generationer verkat. Numera bor många släktingar (givetvis) söderut, varav största gruppen i Stockholmstrakten - så även där har samlingar hållits under senare år. Men vi fick lära oss att den enskilda svenska kommun som hyser flest släktmedlemmar är - Umeå!
 
Samling på Gamlia under lördagen och middag på Folkets hus på aftonen. Trevligt givetvis, även om man inte på djupet hinner lära känna särskilt många utöver dem man redan känner. 
 
På söndagen samling efter * gudstjänsten i Backens kyrka där mina bröder höll föredrag. Torkel (som varit präst i församlingen) om den tidigare nämnde Lindahl som kom som skolmästare, sedan komminister till Umeå i början av 1700-talet. Sedan fortsätte yngre bror Erik föredragandet där han utifrån (här på bloggen tidigare omnämnd) Pehr Stenbergs**  Lefvernesbeskrivning  berättade åtskilliga - mestadels roliga - omnämnanden (det finns ca 150)  av möten med tidigare av våra släktingar som kan läsas i Stenbergs memoarer.
 
Tyvärr har släktens hittillsvarande präster inte lämnat så märkvärdiga avtryck i Sveriges kyrkohistoria - bortsett från Laestadius' kända omdöme januari 1844 när han berättar om det för honom livsförvandlande mötet med en from "lappflicka vid namn Maria": prästerna i Åsele var icke av detta fårahuset och kände icke Marias hjärta...
 
Man får kanske för framtiden hoppas på någon som åtminstone blivit domkapitelsanmäld.
 

 
* överdriv nu inte släktens ogudaktighet när du läser att samlingen officiellt återupptogs efter högmässan. Givetvis hade min tvillingbror hört sig för om någon av oss ännu levande präster i släkten kunnat få predika i gudstjänsten, men tyvärr fått nej från församlingsherden.
 
** två generationer senare

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ni är båda varmt välkomna att komma till Hertsökyrkan för att predika, med eller utan hela släkten.

Svar: Det får väl dröja 4-5 generationer innan det blir släktsamling i en kyrka där en av släktens "tidigare" präster tjänstgjort 🤣
Torbjörn Lindahl

2019-08-20 @ 10:02:30
Postat av: Andreas Holmberg

Hade ni inte kunnat pressa in er i Helena Elisabet? Till E Lindahls i Åsele förtjänster hör dock att han översatt åtskilliga psalmer till lapska (som det hette då) - det står E Lindahl under flera av psalmerna i min lapska psalmbok som jag fått av min kyrkoherde Pär Stenberg (sic!).

F ö sa ju Frälsaren att han också hade andra får som inte tillhörde "detta fårahuset" - och att också dem måste han draga till sig. Hoppfullt för både lindahlare och holmbergare och andra. Det en inte är kan en bli. Eller om en nu ska bli vad en egentligen redan är...

Svar: E Lindahl syftar nog hellre på Erik Lindahl, tidigare prost i Lycksele, en av utgivarna till Lexicon Laponicum, och far resp farfar till de två präster i Åsele som Laestadius åsyftade, vilka båda hette Olof.
Torbjörn Lindahl

2019-08-20 @ 13:23:27
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Jaså, han var i Lycksele, han! Ja, där ser man! (Har bara hört om lindahlarna i Åsele). Den gamle Lindahl - navnebroder med din lillebror - var då kanske av det rätta fårahuset i alla fall! Han har översatt över 20% av psalmerna i min lapska psalmbok, tryckt i "Pitamin". En kulturgärning. Märkligt då att inte en enda av "psalmerna på andra nordiska språk" i 1986 års psalmbok är på samiska. Men i 2013 års norska psalmbok finns en hel del.

2019-08-24 @ 21:08:15
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0