Bra start

på dagen igår. Vänner från både när och mer fjärran infann sig i mitt hem om morgonen. Vi inledde gemenskapen med mässa vid mitt husaltare vilket jag tidigare omtalat. Så nu är det invigt också här på denna plats. "Jag säger aldrig nej till en mässa", som en kollega brukar uttrycka sig. Frukost sedan tillsammans innan vännerna for åt olika håll. Själv for jag något senare till möbelaffär ca två mil söder om stan där jag mötte yngre bror och svägerska för gemensam beställning av ny mer ändamålsenlig fåtölj till mamma. Besök tillsammans hos mamma sedan för kaffe.
 
Söndagen inledde jag med att flytta mitt lilla husaltare. Det har ju hittills stått vid norra väggen, mest av möbleringsskäl. Men jag fick en tankeställare igår, man kan inte ha altare mot norr, det är hedningariktning. Nu står det korrekt mot öster, men skymmer då en aning av utsikten i mina nya fönster. Dessutom ska man inte ha naturutsikt som "altartavla", enligt samme kollega som tidigare. Jag får väl skaffa gardiner som kan hängas upp vid behov av mässfirande. Sedan blev förmiddagen i princip likadan som lördagen: högmässa, men i kyrka denna gång. Då hade även tvillingbror med fru infunnit sig så han distribuerade med mig.* Riktigt roligt. Och många gudstjänstdeltagare, 51 sades det. Jag kunde inte låta bli att efter gudstjänsten uttrycka min glädje: "När jag tänker på div som pågår inom kyrkan så blir jag så less att jag har lust gå i omedelbar pension, men när jag möter er här i gudstjänsten blir jag så uppmuntrad att jag får lust jobba till 85". Stor gudstjänstglädje. En riktig högmässa med en aktiv församling är helt oslagbar. Glädje också att en f d arbetsledare, som för några år sedan lämnade domkyrkoförsamlingen för kyrkoherdetjänst en bit söderut, var deltagare i gudstjänsten.** Han uttryckte också glädje över det han just fått uppleva.
 
 
På eftermiddagen sedan samling hos mamma för firande av hennes 93-årsdag (hon fyllde tidigare i veckan). Förutom närmaste släkt också några av mammas gamla vänner som fortfarande är i livet (något yngre). Roligt att vi kunde ordna denna lilla enkla fest medan mamma fortfarande har möjlighet känna igen folk och förstå samtalen, även om hörseln och minnet sviker.
 
Avslutade dagens bortovaro med gudstjänst i bönhuset. "Bara" en predikan. Inget fel på den, men en enkel predikogudstjänst kan - enligt min ringa mening - inte på långa vägar konkurera med en fullständig innehållsrik högmässa.
 
Dags för middag.
 

* han avböjde dock erbjudandet om koncelebration (att präster tillsammans vid altaret högt läser instiftelseorden och gemensamt håller händerna över brödet och vinet under epiklesen, dvs bönen om Anden). Han måste givetvis avstå detta katolska påhitt för att leva upp till sin roll som den lågkyrklige i tvillingskaran. 
 
** så får jag osökt anledning nämna att vi alltså var sammanlagt fyra präster i gudstjänsten

Kommentarer
Postat av: Maria

När församlingen klämde i med ”Nattens skuggor sakta viker, morgonstjärnan ljuvligt ler”, då fick jag tårar i ögonen. Såna stunder på orgelpallen är jag nästan i himlen!

Svar: Fin sång. Härligt!
Torbjörn Lindahl

2018-11-11 @ 21:37:51
Postat av: Tvillingbrodern

Jag är alls inte främmande för koncelebration men blev highjackad för medverkan 2 minuter innan gtj började. Vi hann alltså inte gå igenom detaljerna och jag känner inte till det liturgiska finlirets alla subtila detaljer i Hertsökyrkan tillräckligt väl för att kunna ta det på volley.

Svar: Då koncelebrerar vi när tillfälle ges. Men roligt likväl att agera ihop i mässan. Blev f ö själv erbjuden koncelebrera i kyrka i London för ca 20 år sedan, drygt 5 min före mässans start, men avböjde av samma skäl som du anger./Högkyrklige brodern
Torbjörn Lindahl

2018-11-11 @ 21:39:23
Postat av: den gamle kamraten

Fattade jag det rätt?
Egen mässa med egna "vänner" i egna hemmet lördag morgon följt av kyrkfrukost? Ny församlingsbildning alt "plantering" på Porsön?

Svar: Typ.Tiderna förändras. Om jag skrivit att några samlats i hemmet för att läsa Bibeln, hade ingen höjt ett ögonbryn, men hade det varit före 26 oktober 1858 hade det varit förbjudet och man kunde ha fått länsman på halsen.Om man läser hela Confessio Augustana ser man att apropå den katolsk kritiken att lutherarna skulle fira för få mässor så svaras att lutheranerna celebrerar varje helgdag och därutöver så fort någon önskar (ej ordagrant citat). Dags för oss inse att den s k Konstantinska eran - då gudstjänstfirandet i praktiken varit något av myndighetsutövning - nu är över.
Torbjörn Lindahl

2018-11-11 @ 23:00:57
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Jonas M

I inte så fullt högkyrkliga sammanhang i Svenska kyrkan kan man ju se diakonen (t.om. istället för annan präst) framme vid altaret (alltså inte under offertoriet för att förbereda eller för att vända blad) men då har man väl inte riktigt förstått innebörden av koncelebration. Annars är väl problemet när det gäller att inte vara förberedd att nattvardsliturgin inte är tillräckligt enhetlig och tillåts eller till och med uppmuntras vara så, annars skulle alla veta vad som ska göras utan särskilda förberedelser.

För övrigt är det härligt med en "sjungande församling". Varför är så många så tysta när man inte är det i andra sammanhang.

2018-11-14 @ 23:40:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0