Biskopsbesök

har jag haft idag. Och inte bara jag. Flera med mig.
 
Missionsprovinsens biträdande biskop Göran Beijer har passerat staden på sin väg från Stockholm till provinsens nordligaste koinonia (församling) i Korpilombolo. Då blev ett tillräckligt stort antal timmar över mellan flyg och buss för att det skulle vara lönt att inbjuda ett antal intresserade till en stunds samvaro och samtal. 
 
b Göran inledde med att berätta om bakgrunden till Missionsprovinsens bildande, om dess syfte och dess nuvarande uppgift. Om dess möjligheter och svårigheter.
 
Hans anförande kan sammanfattas: Missionsprovinsen varken är eller vill något "nytt". Den upplever sig snarare som bärare av det som är äkta och genuint svenskkyrkligt. Vad skall jag säga till detta annat än ett högljutt AMEN?
 
I morgon firar biskopen högmässa i gudstjänstgemenskapen i Korpilombolo. Hade jag varit ledig hade jag gärna åkt dit. Men nu är det min tur igen att celebrera och predika i morgon. Och ni som följer med på bloggen vet ju med vilken känsla jag alltid gör det? Stor glädje.
 
När biskopen börjar hemresan på måndag så får vi sannolikt chans att ses igen.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Biskopen är verkligen still going strong. Problemet med Missionsprovinsen är väl att den i övrigt är så negativt inställd till Katolska kyrkan och katolska trosuppfattningar. Måhända är det genuint Svenskkyrkligt dock om man går bakåt i tiden.

















Svar: Utveckla vad det är som gör att du fått detta intryck av Missionsprovinsen.
Torbjörn Lindahl

2018-05-05 @ 18:45:09
Postat av: Jonas M

Bland annat utifrån det jag har läst på hemsidans blogg av de ledande företrädarn för Missionsprovinsen. Att det på flesta ställen där gudstjänst firas inte alltid är högmässa trots präst är ett starkt tecken på detta, i enlighet med gammalkyrklig- eller lågkyrklig tradition.

Svar: Att icke-söndaglig mässa kan uppfattas som otillfredsställande är en sak, men att detta faktum skulle behöva tolkas just som tecken på anti-katolsk attityd det ser jag inte lika självklart.Bloggen var det så länge sedan jag läste att den vågar jag inte uttala mig om.
Torbjörn Lindahl

2018-05-05 @ 22:34:15
Postat av: Andreas Holmberg

Har Jonas M. månne läst bloggposten "Hindersamma tvärslåar mot Rom?" http://missionsprovinsen.se/blog/2018/04/11/hindersamma-tvarslaar-mot-rom/ Men den består ju mest av Gunnar Rosendals tankar, och han uppfattades ju verkligen inte som över hövan negativt inställd till allt romerskt.

F.ö. uppskattar jag själv söndaglig mässa, med god grund i god kyrklig tradition, men det är då verkligen ett exempel på romersk lagiskhet att göra det till något slags obligatorium. Jag vet en som vill ha nattvard varje dag - inte mej emot, och jag kan förstå önskemålet, men skulle den dagliga mässan göras till något slags salighetsvillkor eller ens katolicitetsmarkör måste vi förstås protestera: "Icke utöver vad skrivet är." (1 Kor. 4:6).

Sakramentsförakt är ju inte heller bra. Fast det tror jag inte folk behöver lida av för att de inte har högmässa precis varenda söndag.

Svar: 1. Är det säkert att Rosendal skulle uttrycka exakt detsamma idag?2. Kanske borde jag läsa Rosenius?
Torbjörn Lindahl

2018-05-06 @ 00:07:47
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

1. Nej, förvisso, men sånt kan ju bara bli spekulationer - Rosendahl skulle kanske ha gått med i nätverket Kristen utan Gud om han blivit 120 år! Men inget av det han kritiserade hos Rom har väl förändrats, även om Rom uttrycker sej snällare om övriga kristna än då (och vi oftast uttrycker oss snällare om Rom)?

2. Ja, gärna ;o). Se t ex dagens sant katolska betraktelse: http://corosenius.blogspot.se/2018/05/kristus-ar-for-den-skull-dod-for-alla.html

2018-05-07 @ 14:05:59
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jonas M

Jag vill också hänvisa till följande uttalande där biskop Göran kritiseras för sitt deltagande i Östanbäck.

http://www.missionsprovinsen.se/publikationer/stallningstaganden/213-angaende-missionsprovinsens-pastadda-pro-katolicism

Mässplikten i Katolska kyrkan (samma gäller väl Ortodoxa) kan väl knappast vara något konstigt, vad jag vet förväntades alla fordom gå i kyrkan varje söndag i Sverige även om det oftast bara var Ordets gudtjänst. Därmed inte sagt att det är eller var en allvarlig synd att inte gå till kyrkan en söndag. Men inte är det bra. Daglig mässa är för övrigt inte någon krav för vanliga lekmän någonstans i världen.

För övrigt vänder jag mig mot den tolkning av 1 Kor 4:6 - och att det i övrigt finns något som helst stöd i Skriften i övrigt - som Andreas Holmberg verkar göra.


Svar: Jo, jag känner till att det yttrandet finns även om det var många är sedan jag läste det. Utan tvekan har det yttrandet under många år varit en bidragande orsak till att jag till slut tvekat anmäla mig som medlem i Missionsprovinsens prästkollegium. Vad jag till att börja med reagerade mot är att provinsen överhuvudtaget reagerade på det öppna brevet från en liten renlärig luthersk sekt. Provinsen borde slängt det öppna brevet i papperskorgen och därmed visat sig icke ens spela på samma spelplan som dylika små renlärighetssekter.Men under åren när jag flera gånger diskuterat detsamma ställningstagandet med olika - företrädesvis yngre - Missionsprovinspräster så har jag mötts av attityden "bry dig inte om det där yttrandet. Vi yngre präster har stort förtroende för biskop Göran".
Torbjörn Lindahl

2018-05-13 @ 19:16:58
Postat av: Jonas M

Helt riktigt; man ska inte nedlåta sig att ens svara på sektens brev (sekten tycker för övrigt ändå att Missionsprovinsen är förtappad). När det gäller svaret kan man få intrycket av att Missionsprovinsen håller med om alla sakfrågor som brevskrivarna anger. När man läser missionsbiskopens blogg som kommenterar uttalandet får man dessutom intrycket av att majoriteten och kanske också biskopen ansåg att att det skulle utgöra en "osund ekumenisk relation" att delta i evenemanget på Östanbäck.

Man kan hoppas att de yngre prästerna fortsätter att visa det förtroendet för biskop Göran som han är väl värd.

2018-05-14 @ 18:21:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0