Första delen av påskhelgen

Skärtorsdag efter jobbet slängde jag mig i bilen och styrde kossn mot Ume, till tvillingbror och svägerska.. Planen var att uppsöka någon kyrka för skärtorsdagsmässa. Men då svägerskan är nyligen höftopeterad så orkade hon inte. Alltså blev jag ombedd leda en sjukkommunion i hemmet. En profetisk handling? undrades det. Kanske blir det så här i framtiden, enkla mässor i hemmen. Den stora diskussionsfrågan blev dock: vilken församling ska få räkna in denna sjukkommunion i sin statistik; Ume lands där den skedde eller Luleå Domkyrko där celebranten är anställd.?
 
Långfredag blev det gudstjänt inne i stan. Den (samarbets-) kyrka där brodern m familj varit med i årtionden -Grisbackakyrkan - brukar tydligen under påskhelgerna ha samarbete med Efs i centrum. Alltså blev det besök i Vasakyrkan. Kul återse det stället efter att två somrar i rad varit där på OAS- möten. Sedvanlig långfredagsgudstjänst med både psalmsång och litania a capella. Färre gudstjänstdeltagare än jag förväntat mig. Men kanske är EFS:arna borta på läger. Hörvärd predikan av Grisbackakyrkans nya präst.
 
Under eftermiddagen for min tvillingbror och jag till Backens kyrka (Ume Landsförsamlings kyrka) för att höra Stabat Mater av Pergolesi. Mötte där en pensionerad kollega och f d motorcyklist som hör till denna ringa bloggs läsare. Jag lovade honom att bara snön töar bort så blir det mer MC på bloggen. Fick även påminna mig hur jag för några år sedan hade en begravning i begravningskapellet därstädes för en ung man vars föräldrar jag lärt känna under en resa till Rom.
 
Middag på kvällen hos yngre bror. Trevlig samvaro med två bröder och två svägerskor. Så var första delen av helgen slut. Nu vilar Kristus i graven. Den som går till Hertsökyrkan på lördag kl 11 får vara med om en stilla andakt då vi genom flera bibelläsningar påminner oss det stora frälsningsverket.

Kommentarer
Postat av: SigridL

Enkla mässor i hemmen? Helt övertygad om att detta kommer att bli allt vanligare i framtiden.

Svar: Absolut. Gäller bara att det finns präster som vill/kan fira dem.
Torbjörn Lindahl

2018-03-31 @ 19:52:07
Postat av: Jonas M

I Kristi moders kyrka där jag firade långfredagsliturgin var det dock relativt välbesökt som sig bör. Inga psalmer förutom responsoriepsalmen men men vackert sjunget Improprierna av tvåmannakören under korshyllningen. Hur var Stabat Mater?! Tyvärr var den utsatt samma tid, kl 15.

Glad påsk!

2018-04-01 @ 17:47:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0