Bara ett (1) kors

Lördagen är numera stora dödsannonsdagen i dagstidningen som regelbundet dimper ner i brevlådan: NSD. Under en tid har jag roat mig (?) med att studera vilka symboler som förekommer i dödsannonserna. Och fr a notera hur andelen kors stadigt minskar. Idag var det alltså bara 1 kors - i 18 dödsannonser. Av de avlidna var 6 födda på 20-talet, 7 födda under 30- och 40-talen och 5 senare. Åtminstone åtskilliga i de äldre grupperna är väl uppväxta och präglade av den tid då kors i dödsannons var det naturliga. Men deras barn, de som oftast har ansvaret för annonsens utformning?
 
Nu vill jag med detta inte rikta någon kritik mot enskildas val,* bara ställa frågan vad detta uttrycker. 
 
För många människor har korset sannolikt blivit en symbol just för döden. Inte så underligt om det nästan bara är i dödsannonser som man hittills sett kors. Då kan man väl förstå om människor vill välja annan symbol som mer påminner om det man i framtiden hellre vill minnas, nämligen den avlidnes liv. Men korset är ju mer - och fr a något helt annat - än en dödssymbol. Det är en trosbekännelse.** Och då blir frågan: vad säger detta om kristendomens ställning i folkdjupet när denna, en av de sista och kanske en av de mest seglivade, rest av synlig kristen trosbekännelse är på väg bort?
 
- - - - - 
Har jag skrivit om detta förr? Ursäkta upprepningen i så fall. Men jag får ju lov leva upp till mitt rykte att ha "upprepandets nådegåva"
 

* kanske bäst att vara tydlig med detta så ingen domkapitelsanmäler mig för att ha kränkt människor som väljer annat än kors som dödsannonssymbol!
 
** att Jesu död är en försoningsdöd. Att döden är besegrad. Att man kan ha hopp inför evigheten

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag har, helt ovetenskapligt, räknat andelen tydligt kristna symboler i dödsannonser i snart tio år. Under den tiden har det sjunkit från nästan 50% till runt 20% i snitt. Betydligt vanligare idag med 0%.

2018-07-07 @ 16:46:11
Postat av: Thorsten Schütte

Har slagits av samma förvåning över det eklektiska sammelsuriet av symboler som numera pryder dödsannonser.

2018-07-07 @ 22:26:57
Postat av: Anonym

Korset är Livets tecken.
Håller med om att kunskaperna om kristen tro ofta är grunda i djupa folklagren. Skälen till det är vi alla väl medvetna om. Men nuläget är som det är. Så frågan är hur kyrkan, och då menar jag hur alla kristna kyrkor och samfund gemensamt kan verka i världen. Dags att komma samman och sluta bevaka samfundsgränserna.
Kom Helige Ande med din glöd! Gör oss till trogna budbärare av det glada budskapet om vår Herre Jesus Kristus.
Nu till högmässan.

Svar: Amen. Kom Helige Ande.
Torbjörn Lindahl

2018-07-08 @ 09:53:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0