Organisationsförändring

var temat under förmiddagen då domprosten och de två verksamhetsledarna (arbetsledarna) samlat all GUDM-personal* till gemensam information. Delvis har omorganisationerna att göra med att Björkskatakyrkan lagts ned. Det innebär ju i praktiken att ett helt f d distrikt försvunnit (även om det var ett tag sedan det ordet användes). Personal flyttas och inordnas i nya grupper mm. Repetition av vad medarbetares och ledares ansvar innebär.
 
Orkar jag bry mig alltför mycket? Svaret är ("tyvärr" eller "förståeligt nog" - välj själv): nej. Och det beror inte på att det som sades och tänkts ut var fel. Nej, det beror på att jag varit med om så otroligt många liknande omorganisationer i de församlingar där jag arbetat sammanlagt snart 39 år - och i svenska kyrkan som helhet. Känner man igen förhoppningarna att nu ska det bli ordning och reda respektive nu ska vi satsa framåt? Svar: ja. Har man mångfaldig erfarenhet av allt för det mesta fortsätter ungefär som förut? Svar: ja.
 
Efter genomgången sa jag till några vänner att det som mest kom i min tanke under genomgången var detta år blir jag 65.
 
Nu tycker måhända någon att jag verkar uppgiven. Inget kan vara felaktigare. Jag känner exakt samma översvallande glädje som jag gör varje morgon när jag ser solen gå upp.
 
När jag berättade min tanke för domprosten, så sa hon:
- Då (alltså när jag blivit 65) kommer du känna hur bördan ramlar från dina axlar och du blir fri och orkar med jublande ton jobba flera år till.
 
Den som lever får se.
 
- - - - -
 
* personal som arbetar med den s k kärnverksamheten  dvs Gudstjänst,, Undervisning, Diakoni, Mission
 
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Det är intressant att se yngre och nyanställdas entusiasm inför varje ny grej som presenteras. Där sitter jag och tänker att det har jag varit med om fjorton gånger och vet att det inte fungerar. Och när mötet är slut fortsätter jag jobba på som vanligt med det jag alltid jobbat med. Och för det mesta fungerar det hur bra som helst. Det är ju jättekonstigt....

Svar: Ja, det är kanske en åldersfråga hur entusiastisk man blir.
Torbjörn Lindahl

2018-01-03 @ 17:37:58
Postat av: SigridL

Så är det även i biblioteksvärlden. Jag tror att det är vänligt och viktigt att inte säga att man varit med om det fjorton gånger förr och så vidare. Det är kanske solidariskt att inte förta entusiasmen hos dem som fortfarande har den.

2018-01-04 @ 11:51:47
Postat av: +Göran

Huvudtanken i romanen 'Leoparden' av di Lampedusa – som skildrar brytningen mellan gammal och ny tid på Sicilien – är att allt måste förändras, så att det kan förbli vid det gamla. Så är det fortfarande, inte bara i Luleå.

Gott nytt år och välsignad kommande Epifaniahelg!

2018-01-04 @ 12:33:38
Postat av: Maria

Sigrid. Som den väluppfostrade varelse jag är så beklagar jag mig bara för andra som också har 40 års erfarenhet!

2018-01-04 @ 21:23:10
Postat av: den gamle kamraten

Ett par funderingar om detta med omorganisationer:
1: Om de leder till att allt ändå förblir vid det som mångåriga stofiler ändå är vana vid - beror det på att stofilerna obstruerar? Om så blir det ju ständiga behov av att försöka på nytt men "felen" kanske inte finns hos de som kanske ibland naivt ser förändringsbehoven utan snarare hos dem som vägrar titta - för att inte tala om följa.
2: Vad driver organisationsförändringarna? Handlar det om omgrupperingar i defensivt syfte för att hitta lämpliga Maginiotlinjer eller Atlantvallar att förskansa sig i? Eller är det kraftsamlingar för offensiv?

Svar: Om hag ska svara oå dina två frågor utifrån vår situation i Luleå domkyrko, så blir nog mina svar:

1. Nej.*

2. Jag tror det första alternativet är mer tillämpligt. Jag saknar mycket att organisationsförändringar skulle präglas av verklig vilja till nysatsning.*) Om du vill veta mer om varför jag tror att "organisationsförändringar" i praktiken påverkar lite, så får du fråga efter det.
Torbjörn Lindahl

2018-01-05 @ 19:22:27
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0