Nederluleå kyrka

eller Gammelstads kyka, som den oftast kallas, har jag varit i idag. På gudstjänst. Den ska jag inte referera. Däremot säga något om kyrkorummet där jag firade min första mässa för snart 40 år sedan och därefter många gånger och där två av mina barn är döpta och allla fyra konfirmerade. En kyrka som på många sätt är mig kär alltså.
 
För en tid sedan gjorde man om främre delen av stora kyrkorummet; tog bort sektionerna med bänkar som stod på tvären och gjorde plats för flygel på ena sidan och körplats på den andra. Vad ska man säga om detta? Ur musik- och konsertsynpunkt kanske en fördel. Men ur estetisk synvinkel - och därmed också ur liturgisk? - utan tvekan en försämring. I kombination med att man för ännu fler år sedan tagit bort de två pelarna på kanten av "staketet" (vad nu ett sådant heter?) framför koret, har det utan tvekan blivit en tydlig förändring av kyrkorummets karaktär. Till det sämre måste jag tyvärr säga. Även om en viss förändring av kyrkorummet var önskvärd för användbarhetens skull (jag har själv burit på många sådana tankar ända sedan min tid som präst där) så tror jag definitivt att man kunnat göra det mer pietetsfullt. Och sen får man väl till sist acceptera att om man har ett medeltida kyrkorum så har man. Hur stor önskan man än kan ha omvandla byggnaden till konsertlokal, så - är det en kyrka så är det.

Kommentarer
Postat av: Maria

”Staketet” kanske heter skranket?

Svar: Kanske det. Det vore ju ett passande namn även om jag är säker på att kyrkans tradition rymmer något mer obegripligt på latin eller grekiska.
Torbjörn Lindahl

2018-12-15 @ 16:03:34
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, det är ju en förändring i två steg. Det första, där "skiljemuren" nedbröts och himlen liksom öppnade sej, tyckte jag om, se Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Nederlule%C3%A5_kyrka#/media/File:Nederlulea_church-Nave3.jpg Men det här andra steget är jag liksom du mer tveksam till - församlingen som kommit närmare koret och altarskeendet kom ju plötsligt fjärmare genom att kör och flygel placerades mellan den och koret. Adiafora, men inte oviktigt för det. Har altaret/nattvardsbordet också flyttats längre ner mot folket har kyrkolokalen ju helt enkelt krympts. (Går det så lite folk i kyrkan nuförtiden?)

2018-12-15 @ 21:37:40
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jonas M

Korskrank borde vara beteckningen och tanken med det är att bakom det har bara de Gudsvigda tillträde.

Medeltida kyrkor borde endast moderniseras med mycket varsam hand så att kyrkorummets karaktär inte går förlorad. Sen är förstås kyrkan ett liturgiskt rum i första hand, inte konsertlokal.

2018-12-16 @ 16:01:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0