Amatörastronom

Med betoning på amatör blir jag kanske nu. Jag har nämligen ikväll på nätet köpt ett teleskop. Läs och häpna. Jag gjorde det nästan själv, häpnade alltså, när jag som av en ren slump råkade googla mig fram till en hemsida full med teleskop och tillbehör av alla sorter, storlekar och prisklasser och märkte att jag var ytterst intresserad.
 
Måste ha varit att jag under 50  år förtryckt och sublimerat det astronomiintresse som såddes redan på 50-60-talen när man i pappas teleskop fick se planeter och månen. I vissa kretsar där jag umgåtts under livet kan jag måhända understundom ha framstått som aningen kunnig på området, men det beror bara på att de flesta s k vanliga människor - särskilt stadsbor - i stort sett aldrig ser stjärnor och möjligen vet vad Karlavagnen är. Kan man bara namnge ytterligare en handfull stjärnbilder så framstår man i många sammanhang som väl bevandrad. 
 
Mina egna astronomiska fältstudier har under lång tid inskränkt sig till att med vanlig handkikare titta på månen och sjustjärnorna och lite till och åtminstone några gånger per år leta rätt på Andromedagalaxen (jag vet var den befinner sig) och med vördnad inför universums - och därmed  även Skaparens - storhet betänka att det ljus som genom kikaren träffar mina ögon varit på väg genom rymden i ca 2,7 miljoner år med en hastighet av 300000 km/s. I övrigt har mina kunskaper om rymden över oss stadigt minskat och endast nödtorftigt upprätthållits med hjälp av pappa och tvillingbror som inskridit med privatundervisning när jag bett om hjälp.*
 
Men när jag nu utan egen förskyllan eller värdighet fann mig läsande om teleskop i parti och minut så insåg jag att någonstans djupt inom mig fanns** ett slumrande intresse och en lust äga ett teleskop. Särskilt som jag såg att de för mina behov aktuella teleskopen hade högst överkomliga priser.
 
Men pass upp för att göra något alltför oöverlagt så givetvis kontaktade jag tvillingbrodern för rådgivning och fick på köpet en massa god undervisning. Stort tack för all hjälp! Hans första råd - "undvik de minsta och billigaste nybörjarteleskopen, dom kommer du växa ur för snabbt och dom är för ljussvaga för mer avlägsna objekt" - följde jag så klart. Det kostade mig 1000 kr. Ett teleskop som också är användbart som kikare för studier på marken och måttligt långt och därmed transportabelt var mina önskemål; ekvatorialmontering och rödpunktssikte var broderns rekommendation.
 
Resultatet?
 
 
 

 
 
* vilket oftast varit då jag haft lust visa mig på styva linan inför arbetskamrater och vänner.
 
** inte Gud, om nu någon trodde det; honom söker man inte i sitt inre utan i nådens medel, lutheran som man är

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Det väcker nostalgiska vibbar, som tonåring var jag aktiv i en amatörastronomisk förening, min fascination för denne stora del av skapelsen är oförändrat enorm. Önskar dock ibland mera aktion, t ex att Betelgeuze i Orion blir en supernova lagom till jul :-).

2018-12-18 @ 11:21:48
Postat av: Magnus Gustafsson

Kan inte låta bli att inflika en liten fråga med anknytning till både astronomi och den närmaste tiden på kyrkoåret, även om vi inte har jul och än mindre trettonhelg ännu. Var befann sig de vise männen när de såg stjärnan som skulle leda dem till Betlehem?

Svar: Astronomisk eller teologisk fråga, det är frågan. Jag blir nog svaret skyldig. Har aldrig fördjupat mig i det men har en spontan känsla av att man oftast tänker sig Mesopotamien (ungefär Irak) eller Persien (Iran).
Torbjörn Lindahl

2018-12-18 @ 13:00:49
Postat av: Andreas Holmberg

Sök Gud i nådens medel, ordet och sakramenten, under bön om den helige Ande, så bosätter han sig gärna i ditt hjärtas djup. Det är väl både lutherskt och katolskt och vi får väl tro att han bor också hos dig? Och kanske t o m är sökbar där för oss andra, om än mindre för dig själv, enligt det laestadianska visdomsordet "var finner du Gud om inte i din broder"? Eller enligt biktordet "tror du att min förlåtelse är Guds förlåtelse"?

Svar: Det finns uppenbarligen alltid ytterligare en nivå av teologisk stringens. Jag håller med dig och du förstår vad jag ville åt 🙂
Torbjörn Lindahl

2018-12-19 @ 07:19:35
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Magnus Gustafsson

Om de följde stjärnan, så borde de åtminstone enligt de svenska översättningarna, ha befunnit sig väster om Betlehem när de såg stjärnan gå upp i öster. Nyare översättningarna talar visserligen bara om en stjärna som gått upp och det lämnar utrymme att tolka det som om det var en stjärna som trotsade naturlagarna och gick upp i väster.

Svar: Vad betyder gamla översättningens "i öster"?Syftar det på stjärnan (i förhållande till den plats där de befann sig) eller syftar det på var de vise befann sig (när de såg stjärnan)?
Torbjörn Lindahl

2018-12-19 @ 19:42:00
Postat av: Den gamle kamraten

Jag tänker mig att de såg stjärnan - himlafenomenet - när de var i "östern" dvs hemma. Utifrån insikten vad den/det betydde sadlades krubbans kameler för en längre resa.

2018-12-19 @ 23:46:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0