Såsom i en spegel

är bibeluttrycket som kom för mig när jag såg en spegling i glasdörrarna till det vitrinskåp som sonen och jag fann på kommunens återvinning för några veckor sedan. Har fått ersätta den stora otympliga skänk som dottern med familj tog över. Dock på annan plats i vardagsrummet.
 
En stund när jag som vanligt satt sysslolös - det är ju semester! - i favoritfåtöljen såg jag spegelbilden i glasdörrarna. Gav nästan upplevelsen av ett rum till som förlängde vardagsrummet. Klar prästgårdskänsla.
 
Riktigt tjusigt.
 
Nu bör man dock - vad bibelallusionen beträffar - komma ihåg att på helige apostelns tid var det inte speglar av glas som gällde utan sannolikt blankputsade metallspeglar. Därav uttrycket att vi nu ser såsom i en spegel (inte helt klart) men då, i saligheten, ska vi se tydligt och klart ansikte mot ansikte.
 
Dessa Pauli ord har ju varit en tröst för många. Tänk när en gång vart varför blir besvarat... Kommer det en gång att bli så? Dvs att vi upplever att vi sitter med alla våra frågor och bockar av de gudomliga svaren ett efter ett? Eller blir det så att mötet med den överväldigande gudomliga härligheten bara gör att alla jordiska frågor och bekymmer bara försvinner? Hellre så kanske. Att denna tidens lidanden inget betyder.
 
Men min första upplevelse av spegelbilden i glasdörrarna var ju att rummet kändes större. Kanske är det också en viktig insikt redan för detta livet. Tillvaron är större. 

Kommentarer
Postat av: Lennart Ö

Det var bra !

2018-08-10 @ 21:36:45
Postat av: Jonas M

Fint, och intressant! Detta Bibelord reflekterade således också Ingmar Bergman över.

2018-08-11 @ 08:55:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0