Biskopsval

är det snart här i stiftet. Nuvarande biskop Hans Stiglund avser gå i pension till sommaren, det år han fyller 63.
 
Tidigare har jag berättat att i vårt prästkollegium i domkyrkoförsamlingen var debattemperaturen ganska låg när frågan på domprostens initiativ lyftes en stund i våras.
 
I söndags i kyrkan mötte jag dock en prästkollega, kyrkoherde från annan ort, som entusiastiskt talade för en kandidat, en annan än de som finns i den grupp som "stiftet" tagit fram. Kandidaten ifråga är Leif Nordenstorm, direktor på Fjellstedtska skolan och tidigare kyrkoherde i Boden.
 
Fil kand och teol kand, teol lic och teol doktor. Rätt imponerande för en kollega som man under åren upplevt som förhållandevis vanlig präst. 
 
Tja, varför inte? Ingen av de hittills "officiella" kandidaterna lockar mer. I några enstaka sammanhang under åren har man kanske anat att Leif uppfattats vara lite "på tvären" och det kan möjligen ligga honom något i fatet i vissas ögon. Tvärtom! skulle jag säga. För snarare behöver vi personer som har tydlighet och ork stå för sin egen linje och driva den. Om Leif har den styrkan i förhållande till de orkanvindar som kan blåsa på biskopliga höjder vet jag naturligtvis inte, men att det skulle finnas något tydligare, bättre alternativ det ser jag inte i nuläget.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Jag hoppas att biskopen är vid God hälsa annars är 63 alldeles för ungt.


Svar: Fattar inte riktigt vad du menar. Men nog är han vid god hälsa.
Torbjörn Lindahl

2017-09-04 @ 17:13:03
Postat av: Andreas Holmberg

Leif Nordenstorm är bra och meriterad. Det enda riktigt konstiga med honom, tycker jag som gammal "folkpartist", är väl att han står som toppnamn för FISK i Uppsala stift. (Inte att han talar esperanto). Men de konstigaste FISK-arna har kanske gått till "Borgerligt alternativ" (det konstigaste av alla namn i kyrkovalet!). Hoppas att Leif ställer upp i biskopsvalet i Luleå.

Men tror du inte att Hans snarare efterträds av domprost Burstrand, hon som "omvände" honom till den enda sanna läran? (Nu vet jag i o f s inte om hon ställer upp heller).

Svar: Naturligtvis borde han vara FK:are istället för Fisk!
Att Hans skulle efterträdas av Karin betvivlar jag. Dom är lika gamla så det episkopatet skulle bli kort.
Torbjörn Lindahl

2017-09-05 @ 07:42:31
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Gunnar Andersson

Inget tydligare, bättre alternativ? Om jag inte minns fel ställde du dig själv till förfogande för en tid sedan 😀

Svar: Du har rätt. Men jag har inte märkt någon större entusiasm för min kandidatur.😀
Torbjörn Lindahl

2017-09-05 @ 09:09:27
Postat av: Jonas M

Jag menade eftersom jag hoppades och utgick från att han är vid god vigör är det tidigt att gå i pension som biskop vid 63.

Ja om du skulle lova att inte gå i pension på en gång vore det som Gunnar A skriver ett gott alternativ. Det är märkligt att entusiasmen inte är större.

2017-09-05 @ 18:09:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0